Keresés

Helyi hírek

RMDSZ: példátlanul sok európai uniós forrásnak köszönhetően fejlődhet Máramarossziget

Felújítási munkálatok kezdődnek el a máramarosszigeti kórháznál. Közel 40 millió lej támogatást biztosított 2022-ben az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium a máramarosszigeti kórház felújítására, korszerűsítésére és egy új, sebészeti részleg felszerelésére. Ez az RMDSZ egyik kormányzati eredménye a városban.

„Az RMDSZ már a kormányzás elején célul tűzte ki az egészségügy fejlesztését, a betegek ellátásának javítását. Az új sebészeti részleg is ezt a célt szolgálja, ahol a máramarosszigetieket, a megyéből és a környező megyékből érkező, sürgős sebészeti eseteket is el tudják majd látni” – részletezte Béres Ildikó önkormányzati képviselő. 

A három épületből álló ingatlanegyüttes közel 20 éve kihasználatlanul áll, 2003-ig a fogyatékkal élő árva gyermekeket szállásolták el benne. A három épületen külső-belső felújítási munkálatokat végeznek, korszerűsítik, a villanyvezetékeket kicserélik és megközelíthetővé teszik a mozgássérültek számára.

A felújított kórházépületben sürgősségi részleget, sebészetet és intenzívterápiás részleget hoznak létre, a sebészeti részleget pedig komputertomográf géppel és minden szükséges felszereléssel ellátják. Ezek a munkálatok várhatóan idén tavasszal kezdődnek el.

Szintén uniós forrásból hőszigetelnek több kórházi szárnyat, nyílászárókat, tetőt cserélünk. Tömbházakat is hőszigetelnek, de a víz- és szennyvízhálózatot is bővítik és korszerűsítik ugyancsak EU-s forrásokból.

Béres Ildikó önkormányzati képviselő továbbá azt is elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést megszavazott, ami a magyar közösség és a város javát szolgálja. Támogatta például a piac melletti sétány felújítását is.

Orosz Krisztofer, az RMDSZ máramarosszigeti elnöke elmondta: az RMDSZ által kezdeményezett és elindított Anghel Saligny programnak köszönhetően hét utcát fognak teljesen felújítani. Ez is az RMDSZ kormányzati munkájának eredménye Máramarosszigeten, mint ahogy az a sportbázis is, amely a városszéli Făget utcában épül, ahol focizni, kézilabdázni, kosárlabdázni, röplabdázni és teniszezni lehet majd modern körülmények között.

A továbbiakban fontosnak tartotta megemlíteni azokat a támogatásokat, melyeket a helyi önkormányzat saját költségvetésből biztosított a római katolikus egyháznak és a Leöwey Klára Elméleti Líceumnak az elmúlt időszakban. Legutóbb 50 ezer lejt szavazott meg a helyi tanács az egyetlen magyar iskola és a hozzá tartozó, Szent Kingáról nevezett új bölcsőde és óvoda biztonsági rendszerének kiépítésére – zárta gondolatait Orosz.     

Zahoránszki Brigitta arról tájékoztatott, hogy európai uniós forrásból korszerűsítik a Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeumaként ismert börtönmúzeumot is. Ennek tetőterében egy új kiállítóteret alakítanak ki, ugyanakkor a múzeum szomszédságában álló, valamikor a Magyar Polgári Kör tulajdonát képező, ma már megrongálódott épületet is megvásárolják, ahol egy oktatási központot hoznak létre, ezzel kiterjesztik az intézmény eddig betöltött funkcióját.

Építjük és megvédjük közösségünket! 

Június 9-e tétje az, hogy legyen hangunk Európában és legyen erőnk Erdélyben!

Aki június 9-én az RMDSZ-re szavaz, a magyar összefogásra és a magyar emberekre szavaz. Minden szavazat az erdélyi magyarságot védi, közösségünket erősíti.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *