Keresés

Általános

Magyarlápos vitte az első díjat a Máramaros megyei böllérversenyen

Második alkalommal szervezett megyei böllérversenyt az RMDSZ Máramaros megyei szervezete, melynek idei nyertese Magyarlápos csapata lett. Tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg először az eseményt, aminek helyszíne a megye egyik legmagyarabb települése, Koltó adott otthont. Az esemény tavalyi nyertese Hosszúmező lett, ezért az idei böllérversenyt a Tisza-parti településen rendezték meg.  Az esemény jó hangulatát fellépésükkel Royal Tibi és Dancs Annamari biztosították. 

A versenyen mindössze hat csapat (Nagybánya, Domokos, Magyarlápos, Hosszúmező, Koltó, Szinérváralja) mérte össze ügyességét és tudását. A hat csapatban legalább 50 személy munkálkodott azon, hogy legjobb tudása és tehetsége szerint készítse el a zsűri döntésére váró falatokat. 

Az első helyezés ugyan Magyarláposnak jutott, azonban egyik csapat sem tért haza nyeremény nélkül. A legjobb toroskáposztát Nagybánya, a legjobb fogópálinkát Koltó, a legjobb tepertőt Domokos, a legfinomabb házikenyeret Hosszúmező, a legjobb hurkát pedig Szinérváralja készítette.

R. Fekete Lajos polgármester házigazdaként köszöntötte a kilátogató vedégeket. Ezt követően Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke köszöntőbeszédében kifejtette, hogy a rendezvény legnagyobb hozadékának tekinthető az emberek arcán látható mosoly. „Ez az esemény viszont nemcsak a jókedvről árulkodik, hanem arról is, hogy az itt élő magyar közösség megtanult az egység útján járni” – mondta a szervezet elnöke. Mint fogalmazott, ezt a példátlan összefogást kell jövőre is tanúsítsa Máramaros magyarsága, amikor négy választáson dönthetnek arról, hogy továbbra is megmarad-e a magyar képviselet.

Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője elmondása szerint szomorú tényként állapította meg, hogy a városi közegből szinte teljesen, de lassan már a vidékiek életéből is elkezdődött kikopni a disznótor ünnepe. Mint azt elmondta, hogy a most megrendezésre kerülő esemény is ezt a tendenciát igyekszik ellensúlyozni: „A mai alkalom azt jelenti, hogy az itt élő közösség nagyon fontosnak tartja a hagyományait, azt, hogy ezt együtt éljék meg.”

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete azt mondta, hogy az anyaországi kormány „szerető törődéssel fordul a határon túli magyarokhoz, ezt pedig megpróbálja támogatásával is kifejezni, amire a jövőben is számíthatnak a szervezők”. Az átalakult hagyománnyal kapcsolatban véleménye szerint a magyar emberek jól alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, és ami a legfontosabb, hogy hagyományaikat továbbra is közösségben szeretnék gyakorolni.

Az eseménynek vendége volt Cseke Attila, az RMDSZ korábbi fejlesztési minisztere is, aki  mint mondta, ez a rendezvénysorozat az bizonyítja, hogy Erdély, Partium vagy a szórvány bármely településén élő magyarok megtartották az értékrendszerüket és ennek mentén szervezik az életüket.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *