Keresés

Általános

Kelemen Hunor Nagybányán: a mi szemünk mindig a szórvány felé fordul

„A mi szemünk mindig a szórvány felé fordul” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) elnöke szombaton Nagybányán, a Magyar Szórvány Napján, ahol politikusok és az erdélyi szórványközösségek képviselői egyesültek. A köszöntő beszédek során a szórványlét kihívásairól, valamint a következő választások nehézségeiről is szó esett. – számol be erről a Maszol.ro

Ellentétben a korábbi pesszimista megközelítésekkel, érdemes pozitívabban és proaktívabban szemlélni az erdélyi szórványközösségek helyzetét – emelte ki Pintér Zsolt, a Máramaros megyei RMDSZ elnöke a köszöntőjében. A rendezvény házigazdája hozzátette, hogy a nehézségek ellenére fontos a lehetőségek felkutatása a nagyvárosi szórványok megőrzésére, a megfogyatkozott közösségek megtartására és a fakultatív oktatás hatékonyabbá tételére. „A feladat tehát adott: 2024-ben Erdélyben az RMDSZ és az erdélyi magyarok akkor lesznek sikeresek, ha minden kis magyar közösséget megmozgatnak, ha eljuttatják az üzenetet a pár magyar lelket számláló falvakba is, és nem mondunk le senkiről csak azért, mert kevesen vannak vagy mert gyengék.” – zárta gondolatait Pintér Zsolt.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elsődleges prioritásnak nevezte az előretervezést azokban a közösségekben, ahol magas az asszimilációs nyomás és a magyar ajkú lakosság fogyása. A legfrissebb népszámlálási adatok pontos helyzetképet nyújtanak az itteni közösségekről, ami kulcsfontosságú a közösségépítés szempontjából. „Nagy kihívás úgy tervezni, hogy itt továbbra is magyar élet legyen, nincs ennél fontosabb feladatunk.” – jelentette ki a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy nem szabad siránkozni és a nemzet halálát emlegetni. „Több, mint egy millió magyar ember él itt Erdélyben, tehát mondhatjuk, hogy ez egy erős, értékteremtő közösség, ami képes jövőt teremteni és nem a menekülés útját keresi.” – mondta köszöntő beszédében Kelemen Hunor.

Nemrég Nagybányán avatták fel a nagybányai festőiskola alapítóinak szoborcsoportját, ami azt mutatta, hogy itt a megyében is egy erős közösség él. Negyed évszázada működik a bányavidéki megyeszékhelyen a Németh László Elméleti Líceum, az első magyar tannyelvű oktatási intézmény a városban a rendszerváltás után. A megye több településén is jelentős eredmények születtek a szórványban: Máramarosszigeten új óvoda és bölcsőde nyitotta meg kapuit, Koltón pedig idén elindult a délutáni oktatás. Kelemen Hunor szerint rengeteg a még hátralévő munka, „de ha munkáról beszélünk, akkor a mi szemünk mindig a szórvány felé fordul”. Mint mondta, a következő évben négy választásra kell készülni, ami rendkívül fontos a magyar intézmények működésének megőrzése szempontjából. A választáson való részvétel fontosságát az is igazolja, hogy a kormány meggondolatlan döntéseket hoz, és a szélsőséges AUR is egyre erősödik. „Mindezeket látva nekünk az a szándékunk, hogy az asztalnál üljünk, de nagyon sok munka. A szórvány a szövetségre számíthat és mi is számítunk rájuk.” – zárta gondolatait.

Brendus Réka, a nemzetpolitikáért felelős magyarországi államtitkárság főosztályvezetője, a szórványközösségeket a vérsejtekhez hasonlította, amelyek a test különböző pontjain szétszórodva vannak. Meggyőződése, hogy az ünnepség kiváló alkalmat biztosít arra, hogy számot vessenek az elmúlt évek eléréseiről és meghatározzák a következő évek prioritásait. Köszöntőjében kihangsúlyozta a szórványban működő oktatási intézmények egyediségét, mivel nap, mint nap számos problémával kell számos problémával kell szembenézniük. „Egyediségükből kifolyólag számunkra ezek az iskolák nemcsak büszkeséget jelentenek, hanem felelősséget is hordoznak” – mondta Brendus Réka, aki szerint minden működő iskola a szórványban az a közösségi élet megtartó ereje. Záró gondolataiban köszönetet mondott a közösségi élet szervezőinek, mondván: „Hál’ istennek itt hitből és lelkesedésből nincs hiány.”

Hasonlóképpen Winkler Gyula, EP képviselő is a találkozás fontosságát a visszanézésben az előretervezésben látta. „Próbálkozásból sok volt a szórvány meghatározására, azonban egy biztos, hogy külső támogatás nélkül a közösségek nem tudják megvédeni a saját identitásukat” – mondta az RMDSZ Hunyad megyei szervezet elnöke, megköszönve az RMDSZ tagszervezetinek és a partnerek munkáját, valamint a Communitas Alapítvány és a magyar kormány anyagi támogatását.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *