Keresés

Helyi hírek

A megyei vízszolgáltató szerint is Hosszúmező mindent megtesz, hogy a községnek mielőbb víz és szennyvízrendszere legyen

Lakossági fórumot tartottak vasárnap Hosszúmezőn. A helyi önkormányzat által kezdeményezett és a kultúrotthonban zajló találkozón csaknem ötvenen vettek részt. R. Fekete Lajos polgármester az elmúlt közel három év megvalósításait, a folyamatban levő pályázatokat és a jövőbeni terveket mutatta be, majd azt követően egy vitafórum keretében válaszolt a lakosok kérdéseire. 

A fórumon külön témaként szerepelt a víz és szennyvízcsatornarendszer megépítése, ami a község legérzékenyebb témája az utóbbi időben. Ezért a polgármesteri hivatal meghívására a lakossági fórumon részt vett Adoreanu Zamfir, a Vital megyei vízszolgáltató vállalat szakembere is, aki naprakész tájékoztatást nyújtott a megyei víz- és szennyvízrendszer projekt késéseinek okairól.

Adoreanu elmondta, hogy a Vital vízszolgáltató által menedzselt, több százmillió euró értékű megyei projekt keretében Hosszúmező polgármesteri hivatala elsők között készítette el és nyújtotta be a szükséges dokumentációkat ezáltal eleget téve minden részfeladatnak. A projekt késésének okai közé, a bonyolult eljárásrendet és más polgármesteri hivatalok nem megfelelő hozzáállását sorolta. Elmondta továbbá azt is, hogy a munkálatok három fő fázisban fognak zajlani, amihez jelenleg a kivitelezőket keresik. A szakértő arról is tájékoztatott, hogy az első, Hosszúmezőt is érintő kivitelezési szerződés várhatóan 2024-ben íródik alá, melyet követően 2025-2026 folyamán lesz várható a munkálatok elvégzése. 

A szakember külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a folyamatot a nagy áremelkedések lassítják, ugyanis a tervek elkészülésének időszakában az anyagárak és munkadíjak is sokkal alacsonyabbak voltak, ezért nehéz jelenleg olyan cégeket találni, melyek a jelenlegi áremelkedéseket figyelembe véve, a korábbi beárazásokkal vállalnák fel a munkálatokat. Ennek ellenére a szakember bizakodó és mint fogalmazott, minden nehézség ellenére, Hosszúmezőnek, ha idővel is de lesz víz és szennyvízrendszere és ehhez már nem fér semmi kétség.   

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *