Keresés

Belföldi hírek Külföldi hírek

Az EU tagállamai közül szeptemberben Magyarországon és Romániában volt a legmagasabb az infláció

Szeptemberben az augusztusi 5,9 százalékról 4,9 százalékra csökkent az infláció az Európai Unióban, Romániában pedig 9,3 százalékról 9,2 százalékra mérséklődött – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Az EU tagállamai közül szeptemberben Magyarországon (12,2 százalék) és Romániában (9,2) volt a legmagasabb az infláció, a legalacsonyabb pedig Hollandiában (mínusz 0,3), Dániában (0,6) és Belgiumban (0,7).

Augusztushoz képest az éves inflációs ráta 21 tagállamban – köztük Romániában – csökkent, egy országban stagnál, öt tagállamban pedig emelkedett.

Az Eurostat adatai szerint az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról 4,3 százalékra mérséklődött szeptemberben az infláció. Az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció 4,5 százalékra lassult az augusztusi 5,3 százalékról. Az alkoholos és dohánytermékek kizárásával számolt mutató szintén csökkent, az augusztusi 9,7 százalékról 8,8 százalékra. A monetáris politikájának kidolgozásakor az Európai Központi Bank a maginflációt veszi alapul.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint Romániában az augusztusi 9,4 százalékról szeptemberben 8,8 százalékra csökkent az éves infláció. Az élelmiszerek 10,36, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,68, a szolgáltatások 12,10 százalékkal drágultak az előző év azonos hónapjához képest.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 9,2 százalékos volt szeptemberben.

A Román Nemzeti Bank (BNR) október eleji becslései szerint az éves inflációs ráta a legutóbbi (2023. augusztusi) középtávú előrejelzéssel összhangban ez év végéig tovább csökken, főként a bázishatások és egyes nyersanyagárak visszaesése, valamint a bőséges hazai termés és az alapélelmiszerek árrésének ideiglenes korlátozása miatt.

Augusztusban a BNR az év végére 7,5 százalékosra, jövő év végére pedig 4,4 százalékosra javította az inflációs várakozásait.

Forrás: Agerpress

Kép forrása: Reddit

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *