Keresés

Helyi hírek Közélet

Négy új iskolabuszt kaptak a máramarosi magyar iskolák

A Máramaros megyébe juttatott 4 jármű azzal a 38 új iskolabusszal érkezett az országba, melyek a magyar kormány iskolabusz programját képezi, és ami a szórványvidékek magyar nyelvű oktatását hivatott elősegíteni. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ünnepi beszédében egy példával szemléltette a magyar nyelvű oktatás fontosságát: „A japán vasúti társaság éveken át nem zárta be az egyik állomását, noha egyetlen utasa volt, egy kislány, aki csak vonattal tudott eljutni az iskolába. Ez a történet jól mutatja, amit mi is gondolunk: egyetlen gyerek kezét sem szabad elengedni, éljen tömbben, vegyes vidéken vagy a szórványban!”

„Két kisbusz Misztótfaluból, Láposbányáról és Zazarfaluból fogja szállítani a kisiskolásokat a nagybányai Németh László Elméleti Líceumba, valamint a Nicolae Iorga Általános Iskolába. Egy kisbusz és egy nagyobb busz Kistécsőről, Köveslázról, valamint Hosszúmezőről fogja a gyermekeket a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceumba vinni” – nyilatkozta Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke közösségi oldalán.

Orosz Krisztofer Levente, az RMDSZ máramarosszigeti szervezetének elnöke szintén közösségi oldalán közzétett nyilatkozatában méltatta a programot mondván, hogy a diákok létszámának szaporításán túl, ezzel lehetővé válik az, hogy minden magyar gyermek korszerű körülmények között tanulhasson anyanyelvén.

A magyar kormány által felkarolt és támogatott iskolabusz-program lebonyolítását a Rákóczi Szövetség az Iskola Alapítvánnyal partnerségben vállalta magára.

A járművek átadása Budapesten történt augusztus 21-én, ahol a magyar kormány részéről jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, az RMDSZ részéről Kelemen Hunor elnök, a Rákóczi Szövetség részéről Csáki Csongor elnök, az Iskola Alapítvány részéről Nagy Zoltán elnök, valamint az erdélyi szórványmegyék küldöttségei.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *