Keresés

Helyi hírek Közélet

Sikeres volt az első Máramarosszigeti Magyar Napok

Jó hangulatban zajlott, jól fogadta a máramarosszigeti magyarság az első ízben megtartott Magyar Napokat a városban. A szervezők koncertekkel, gyermekprogramokkal, kiállításokkal és vetítéses bemutatókkal várták a kilátogatókat.

„Ez a három nap az egyik legmegfelelőbb módja annak, hogy erősítsük magunkban az összetartozás érzését, hisz mindez rólunk szól, értünk van, minket magyarokat köt össze. Ezért e három napos rendezvénynek csak egy valaki áll a középpontjában: a szigeti és a környékbeli magyarság” – fogalmazott a Magyar Napok ünnepi megnyitóján Orosz Krisztofer főszervező, az RMDSZ máramarosszigeti szervezetének elnöke.

„A Magyar Napok olyan események, amelyek egyrészt lehetőséget teremtenek a magyar közösségnek, hogy megélje saját identitását, néhány napot valóságos helyi ünneppé változtasson, ugyanakkor arra is lehetőséget teremt, hogy kultúráját, örökségét megmutassa a településen élő más nemzetiségű lakosságnak, egyben az egész világnak. Ehhez a hagyománysorozathoz csatlakozott Máramarossziget magyar közössége is, hisz méretétől függetlenül minden közösségnek hatalmas helyi értéktára van, amelyet időről időre fel kell mutatni” – mondta köszöntő beszédében Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője.

„Ezelőtt két évvel, amikor a nagybányai és máramarosszigeti csapattal egyesítettük a két területi szervezetet és létrejött az egységes megyei RMDSZ szervezet, arra is vállalkoztunk, hogy a megerősített politikai érdekképviseleti feladatok mellett a közösségszervezés területén is sokat dolgozzunk, hogy Borsabányától Égerhátig, Hosszúmezőtől Koltóig erősebb legyen a közösségi élmény. Ez a hiánypótló eseménysorozat is ennek a jó példája. Azt mutatja, hogy a számokkal, statisztákákkal ellentétben itt még van egy erős közösség, van egy tenni akaró magyarság, tehát van magyar jövő” – összegzett Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke, aki egyben gratulált a főszervező Orosz Krisztofernek és csapatának.

A máramarosszigeti magyarokat a város polgármestere, Vasile Moldovan is köszöntötte, aki kiemelte a város multikulturalitását, a hagyományok tiszteletének fontosságáról beszélt, és pozitívan értékelte a helyi RMDSZ aktív munkáját a közösség életében.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *