Keresés

Helyi hírek Közélet

Medveveszélyre figyelmeztetnek a Mámaramos megyei hegyimentők

Több medvenyomot találtak szombaton a hegyimentők a Nagybánya közelében levő Forrásliget (Izvora) és a Rozsály-csúcs (Vârful Igniş) közötti túraúton, ezért óvatosságra intik a kirándulókat.

A Máramaros Megyei Hegyimentőszolgálat (Salvamont) a Facebookon figyelmeztet, hogy a forrásligeti állandó megfigyelőállomáson szolgálatot teljesítő munkatársaik medvenyomokat találtak. A nagyvad tönkretett néhány túrajelző oszlopot is.

A hegyimentők nyomatékosan kérik a turistákat, hogy soha ne induljanak egyedül útnak, ne térjenek le a kijelzett ösvényről, ne felejtsenek néha kiáltani egyet-egyet, és legyen náluk síp. Amennyiben kutyával kirándulnak, azt pórázon kell vezetni, mert a kutyák ingerelhetik a vadállatokat. Javasolt, hogy a kirándulóknál legyen medveriasztó spray vagy ultrahangos riasztó.

A Salvamont figyelmeztet, hogy nem tanácsos sötétedés után járkálni a hegyekben, mert napnyugta után a medvék sokkal aktívabbá válnak. Medvebocshoz közelíteni tilos. Ha a kiránduló azt tapasztalja, hogy egy medve elkezdte követni, javasolt, hogy rendre dobjon le egy-egy ruhadarabot vagy élelmiszerdarabot, ami megállásra, a tárgy megvizsgálására készteti az állatot, így a kiránduló időt nyer, hogy eltávolodhasson tőle.

A veszélyes helyzetbe kerülő turisták a 0SALVAMONT vagy az 112-es számokon hívhatnak segítséget.

Forrás: Maszol.ro

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *