Keresés

Helyi hírek Közélet

Megbűntette az Audiovizuális Tanács a Realitatea Plus Tv csatornát a nagybányai zászlós ügy tálalási módja miatt 

Húszezer lejes bírságot rótt ki az Audiovizuális Tanács a Realitatea Plus nevű kereskedelmi TV csatornára, Pap Zsolt István nagybányai alpolgármester zászlós ügyét bemutató kijelentések miatt.

A tanács tagjai azt követően hozták meg döntésüket, hogy kielemezték a 2022. szeptember 26-i, “Legile puterii” nevű adásban elhangzottakat, melyben Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester és Pap Zsolt István nagybányai alpolgármester között kialakult konfliktust vitatták. A véleményezés kimondja, hogy az adó egyértelműen megszegte az audiovizuális tartalmakat szabályozó 47-es cikkely 1sz. bekezdésének, valamint a 64-es cikkley 1 sz. bekezdésének B pontja előírásait.

A 47. cikkely kimondja: „tiltott bárminemű formája az audiovizuális csatornákon keresztül sugárzott, nemzeti, faji, vagy vallási alapon történő uszításnak, disszkriminációnak …”.

Mint korábban ismertettük, Nagybányán az idei Gesztenye Ünnepségen alakult ki konfliktus a román és magyar honatya között, egy kürtőskalácsos sátor magyar felirata miatt. Az akkor országos botránnyá fajult ügy számos sajtóorgánum kedvenc témájává vált, ami egyes esetekben magyarellenességben nyilvánult meg.    

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *