Keresés

Általános Helyi hírek Közélet

Elhunyt Hédi Fried máramarosszigeti születésű holokauszt-túlélő

98 éves kórában távozott az élők sorrából Hédi Fried, máramarosszigeti születésű zsidó író és pszichológus, a holokauszt túlélője.

Hédi Fried 1924-ben látott napvilágot Máramarosszigeten. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd a miskolci tanítóképzőbe nyer felvételt. 1944. április 9-én, pészah utolsó estéjén érkezik az utasítás, hogy a családoknak a csendőrség kíséretében el kell hagyni lakásukat, hogy a gettóba költözzenek. Családja az elsők között volt Máramarosszigeten, akiknek lapos tetejű, funkcionalista házuk volt, kerttel, fürdőszobával, angolvécével és meleg vízzel, a szobák pedig tele könyvekkel, bizalommal és szeretettel. Hédi Friedet és családját május 16-án viszik el Máramarosszigetről Auschwitzba.

Hédi Fried húszévesen megjárta Auschwitz poklát, a felszabadulás pedig Bergen-Belsenben érte. 1945 júliusában érkezett Svédországba, ahol véglegesen letelepedett. Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Raoul Wallenberg-díjjal jutalmazták, műveit a neves svéd Natur& Kultur kiadó adja ki. 2021-ben augusztus 31-én Curmei Adriana helyi tanácsos kezdeményezésére Máramarossziget díszpolgára lett.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *