Keresés

Helyi hírek Közélet

Pap Zsolt István: tettem nem a román zászló ellen irányult

Pattanásig feszült helyzet közepette szólalt meg Pap Zsolt István Nagybánya alpolgármestere a nagybányán történt magyarellenes incidens kapcsán. A Máramarosi Hírmondónak nyilatkozó RMDSZ-es politikus elmondta, hogy cselekedetét kisarkítva tálalta Cătălin Cherecheș polgármester, ezzel azt sugallva, mintha a történteknek nem lett volna előzménye.  

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartom Nagybánya polgármesterének, Cătălin Cherecheșnek a napokban zajló Gesztenye Ünnepségen tett kijelentését, miszerint a kürtőskalácsot árusító standoknál a magyar feliratot le kell takarni, és a standokra román zászlókat kell elhelyezni. Másnap kértem az árusoktól, hogy vegyék le a román zászlókat, ezt a magyar közösség egyik képviselőjeként, – amely iránt felelősséggel tartozom – kötelességem volt megtenni. A polgármester ezután azt nyilatkozta, hogy emiatt visszavonja az összes hatáskörömet. Hangsúlyozom, hogy ez nem a román zászló ellen irányult, a román zászlót, mint Románia nemzeti szimbólumát tisztelem. A polgármester tette egyértelmű provokáció és diszkriminatív, elfogadhatatlan, hogy a román zászlókat csak azért kellett kitenniük a magyar árusoknak, mert magyarok, mint ahogy azt se tudjuk elfogadni, hogy csak a magyar feliratot kellett letakarni, holott a rendezvényen több tucatnyi angol elnevezésű ételt is árultak. Világos, hogy kettős mércét alkalmazott a városvezető. Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke” – nyilatkozta Pap.

Cherecheș az alpolgármester tettére úgy reagált, hogy visszavonta annak minden alpolgármesteri hatáskörét. Tette mindezt azon a napon, mikor Márki-Zay Péterrel és Vida Noémivel, Nagybánya volt alpolgármesterével és jelenlegi városmenedzserével együtt vonult fel a megyeközpontban szervezett gesztenye fesztivál nyitórendezvényén. Vida Noémi álláspontja eddig nem ismeretes.

Közösségi oldalán magát a magyarok barátjának és tisztelőjének nevező polgármester úgy nyilatkozik, hogy a feszültség okozói nem mások, mint az RMDSZ megyei és nagybányai szervezetének új vezetőségi tagjai, akik nem akarják tudomásul venni, hogy mielőtt magyarok, elsősorban nagybányaiak és románok, akik szintén a trikolór színei alatt élnek az országban.

Az országos botránnyá fajult esetről már a magyarországi sajtó is cikkezett a hétvégén.

Nyítókép: Cătălin Cherecheș Facebook oldala

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *