Keresés

Helyi hírek Közélet

Magyar nyelvű feliratokat takartatott le Nagybánya polgármestere

Magyarellenes cselekedet előzte meg a nagybányai gesztenyefesztivált. Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester ugyanis egy kürtős kalácsot árusító sátor magyar feliratának letakarását rendelte el. Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete közösségi oldalán reagált a történtekre. Ebből kiderül, hogy Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere később levétette a román zászlókat.

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk Nagybánya polgármesterének, Cătălin Cherecheșnek a napokban zajló Gesztenye Ünnepségen tett kijelentését, miszerint a kürtőskalácsot árusító standoknál a magyar feliratot le kell takarni, és a standokra román zászlókat kell elhelyezni. A román zászlókat csütörtökön kihelyezték a polgármesteri hivatal munkatársai, péntek reggel azonban a város RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István elrendelte, hogy vegyék le azokat. Nagybányán eddig ilyen irányú megnyilvánulásokra nem volt példa, sajnálatosnak tartjuk, hogy a városvezető most ehhez folyamodott. Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke.”

Pap Zsolt alpolgármester intézkedései sem maradtak következmények nélkül. A polgármester, aki a közösségi médiában reagált Pap cselekedetére, bejelentette, hogy péntektől minden alpolgármesteri megbizatása alól felmenti az RMDSZ-es polgármestert.

„Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja: Pâine és nem azt, hogy Kenyér. Ha nem akarják megváltoztatni a Kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól. A románnak, akiről egyesek úgy gondolják, hogy papagájként kell szótárakban megnéznie, mit is jelent az, amit mások magyarul odaírnak” – mondta Cherecheș.

Cikkünk frissülni fog

Nyitókép: Andrei Nagy/Facebook oldal

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *