Keresés

Egyház Helyi hírek

Méltó módón ünnepelte Máramaros magyarsága Szent István király ünnepét

Ünnepi istentiszteletekkel, kenyéráldással, kulturális programokkal ünnepelték a Máramaros megyei magyarok Szent Istvánt királyt és az államalapítást. Az ünnepi programsor súlypontja az egykori és jelenlegi megyeközpontban volt. Nagybányán augusztus 15-21. között zajlottak a Szentháromság-templom által szervezett Szent István Napok, amelynek keretében komoly és könnyűzenei koncerteket, irodalmi előadásokat, családi napot, valamint a Nagybányai RMDSZ által szervezett Szent István estet. A rendezvénysorozat szabadtéri Szent István búcsús szentmisével ért véget a cinteremben.

Máramarosszigeten a hagyományokhoz híven már 2013 óta szervezett Szent István Napokat a római katolikus egyházközség a Simonchicz Incze Kulturális Egyesülettel partnerségben. A programsorozat augusztus 20-án, a római katolikus templomban kezdődött.

Reszler Mihály főesperes szónoklatában kiemelte, hogy a végeken az egyetlen út, amelyen a magyar közösségnek haladnia kell, az a szentistváni út: „megfogyatkozva is egységben kell munkálkodnunk nemzetünkért, és büszkén kell vállalnunk magyarságunkat, ha szeretnénk, hogy gyermekeink is ezen az úton haladjanak tovább.” – fogalmazott a főesperes. A kenyéráldást követően arra buzdította a közösség tagjait, hogy legyenek éberek és tartsák meg hitükkel együtt a nemzeti identitásukat is. Az ünnepi szentmisén jelen volt és beszédet mondott Kovács Péter Zoltán máramarosszigeti református lelkipásztor is.

Másnap a Jávrofa Virága Egyesület szervezésében a református templomban folytatódott a megemlékezés, ahol az ünnepi szónok Szili Katalin miniszterelnöki megbízott volt. Megemlékező beszédében kihangsúlyozta: „Európa sokat változott, de értékeit kezdi elfelejteni. Szent István üzenete ma az, hogy értékeinkre oda kell figyelni, mint amilyen érték a szülőföld is” – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Zahoránszki István, az RMDSZ kormányfőtitkár-helyettese arról beszélt, hogy az egység megőrzése közösségünk előrehaladásának feltétele. „Szent István királyunk példája is erre világít rá. Szinte bármit elérhetünk, ha egységesek vagyunk, átvezethetjük népünket a pogány hitről a kereszténység útjára, nagyhatalommá válhatunk, mely évszázadokon át őrzi Európa határait a külső veszedelemtől, hogy az nyugodtan gyarapodhasson. Ezzel megváltoztatjuk úgy Európa, mint a világ történelmét. A szentistváni tanulság tehát adott és több mint ezer év után is örökérvényű” – mondta a kormányfőtitkár-helyettes.

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke Szent István király intelmeivel és Kós Károly szellemi hagyatékának gondolataival zárta beszédét. „Erősek, tehát sikeresek, akkor leszünk, ha figyelünk egymásra, ha kitartóak vagyunk, és építünk, eltekintve attól, hogy ez nehéz; ugyanakkor nyitott szemmel és szívvel figyeljük a környezetünket, a múltból merítve befogadjuk a mát és hiszünk a haladásban, és ott, ahova a Jóisten rendelt, ott kihozzuk magunkból a lehető legtöbbet, mindeközben egymást pedig felemeljük” – fogalmazott a megyei elnök.

Az ünnepségen fölszólalt még Kovács Pifka Péter, a Hungary Helps vezérigazgatója, valamint Bojoga István, a Jávorfa Virága Egyesület elnöke is.

Hosszúmezőn családi nappal, Szinérváralján gulyásfőző versennyel és a hagyományörző tábor diákjainak előadásával, Szamosardón közösségi nappal, szintén gulyásfőzéssel és ifjúsági zenés-esttel ünnepelték az államalapítást. Felsőbányán első alkalommal szerveztek Retró-Bányásznapot, régi bányászeszközöket állítottak ki, gyermekek és felnőttek pedig interaktív játékokon keresztül ismerhették meg, milyen volt a ma már csak emlékekben élő bányász élet. Nagybocskón a helyi RMDSZ szervezésében a Carmina Renascentia régizene együttes koncertezett az ott élő maroknyi szórványmagyarságnak.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő