Keresés

Közélet

700 lej egyszeri támogatást kapnak júliusban a kisnyugdíjasok

Első házként szavazott a szenátus arról a sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvénytervezetről, amely által 700 lej értékű egyszeri támogatást kapnak azok a nyugdíjasok, akik 2000 lej vagy annál kevesebb nyugdíjban részesülnek. Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: „a pótlék része a gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyet áprilisban fogadott el a kormány, célja pedig megvédeni  a munkahelyeket, illetve a rászorulókat segíteni a háború és járvány okozta válságos időszakban.”

Fejér László-Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta: „a kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90%-os gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor. Ez a pótlék nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből folyósítják. Ugyanakkor a júliusban kapott más nyugdíjkiegészítő juttatások sem számolódnak bele a 2000 lejes felső értékhatár kiszámolásába.” A munkaügyi bizottság alelnöke hozzátette, hogy a jelenlegi pénzügyi támogatást kizárólag a Romániában állandó lakhellyel rendelkező személyek kapják meg.

A kormánykoalíciót alkotó pártok áprilisban 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amely célja a kisjövedelműek és a vállalatok támogatása. Az intézkedések egy része május 1-től, a kisnyugdíjasoknak szánt intézkedés július 1-től lép hatályba.

rmdsz.ro

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *