Keresés

Helyi hírek Közélet Kultúra

Futó Edmund: A gondolkodásmód megváltozása a legelső és legfontosabb lépés minden tekintetben (1. rész)

Futó Edmund nagybányai születésű építész. Szakmáját hivatásszerűen és profizmussal végzi. Közel két éve ideiglenesen tölti be Máramarossziget főépítészi szerepét. Megbízatása hamarosan lejár. Ez az idő elegendő volt arra, hogy rálátást nyerjen a városra. Máramarosszigetet gazdag múlttal rendelkező településként látja, aminek véleménye szerint a jövője is lehetne gazdag. Ehhez azonban szerinte széleskörű perspektívaváltásra lenne szükség. Eddigi tapasztalatairól, meglátásáról, Máramarossziget építészetéről és fejlesztési stratégiáról beszélgettünk.

Ha jellemezni kéne Máramarossziget építészetét, hogyan foglalnád össze mondandódat?

Inkább a régi városrészt jellemezném. Mindezt azért, mert a városnak ez a része nagyon szép és nagyon értékes épületek és épületegyüttesek alkotják. Az ember ha körül néz a központban, egyértelműen láthatja, hogy a város nagyon értékes múlttal rendelkezik és érzékeli azt, hogy virágzó élet volt itt valaha.

Mi a helyzet a műemléképületekkel? Szemmel láthatóan rossz állapotban vannak. Lehet ezen még segíteni? Ha igen, hol kellene kezdeni?

Valóban egyértelmű az is, hogy a műemléképületek rossz állapotban vannak. A városi műemléklistán rengeteg műemléképület szerepel. A szomorú az, hogy nagyon keveset restauráltak. És itt nem csak a külső homlokzatokra gondolok, hanem a belső épületrészekre is. Az, hogy időközönként egy-két homlokzatot lemeszelnek, újítgatnak, nem nevezhető műemlékvédelemnek és restaurálásnak. A helyzetet nehezíti az, hogy számos épület van állami tulajdonban, melyeket még mindig szociális célra használnak, szociális lakások működnek bennük. Az elmúlt évek alatt senki részéről nem történt előrelépés, hogy ezen épületek, lakások állapota változzon, de még a benne lakókat sem érdekli ez. Pedig attól, hogy valaki szegény, rendet még tarthat környezetében. Komplex kérdésről beszélünk. Azok sem törekszenek, akik tehetősek. Akik újítanak, azok viszont hozzáértés nélkül teszik. Az ilyen jellegű újítások is rontanak a műemlék jellegen. Egyszerű ha példaként a stílustalan, műanyag ablakokat hozom fel. Ezek miatt a szakszerűtlen beavatkozások miatt nagyon csökken az építészeti érték. A polgármesteri hivatal pedig mindezt megengedi.

Hogy lehet-e segíteni? Természetesen. De ezt mindenkinek akarnia kell. A polgármesteri hivatal kéne megtegye az első lépést minden szinten. Egy figyelemfelkeltő akció is sokat segíthet.

Nem mindennapi téma, de egyesekben talán felmerül a kérdés, hogy miért nem lehet látni egy jövőbeni koncepciót a város arculatának alakulásáról? Egyáltalán lapul valahol a hivatal valamelyik fiókjában egy ilyen elképzelés?

Sajnos valóban igaz, hogy nincs egy komoly vízió. Egy jó koncepcióhoz kell egy jó csapat, ami innen hiányzik. Nagy hátrány ugyanakkor, hogy nincs kapcsolat a hivatal és a magánszféra között. Sokkal több szakemberre volna szükség a hivatalban. De amennyiben a magánszféra több beleszólást kapna, akkor más lenne a helyzet. Én igyekszem tenni ezért és hiszem, hogy ez változni fog. Személyesen mindent megteszek, hogy jó irányba haladjanak a dolgok és hogy összhangba kerüljenek az elképzelések, aminek egy közös meglátás kellene legyen az eredménye.  

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *