Keresés

Közélet

SzórványÉRt értekezlet: pozitív fókuszba emelni a szórványt

A szorosabb együttműködés, a jó gyakorlatok átadása, a közös tudás hozzáférhetővé tétele, ugyanakkor a szórványközösségek belső erőforrásának feltérképezése volt a célja az első SzórványÉRt értekezletnek, amelyen az erdélyi magyar szórványközösségekben tevékenykedő, RMDSZ-es és RMPSZ-es megyei vezetők vettek részt. Az április 29. és május 1. között, Déván megszervezett értekezletet nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal kezdeményezték a házigazdák: Csatlós Erzsébet Zsófia, az RMPSZ Hunyad megyei elnöke és Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

A rendszeres kapcsolattartás és a kölcsönös tájékoztatás igénye hívta életre ezt a kezdeményezést. Úgy gondoljuk, hogy hasznos lehet mindannyiunk számára, akik szórványterületen tevékenykedünk. Úgy az RMDSZ, mint az RMPSZ fontos szerepet tölt be a szórványközösségek életében, hasonlóak a gondjaink is, ezért is fontos, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést. Ugyanakkor paradigmaváltást is szorgalmazunk: pozitív hozzáállást az elmúlás miatti kesergés helyett. Ez is az értekezlet egyik célja, keretet találni a segítő szándéknak, kigondolni a világos, megvalósítható feladatokat, és megtalálni az ezekhez rendelhető erőforrásokat” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az értekezlet résztvevőit köszöntötte és előadást tartott Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke és Lászlóffy Pál, a pedagógusszövetség tiszteletbeli elnöke.

Brassó, Bukarest, Beszterce, Fehér és Szeben megye küldöttei jó gyakorlatokat mutattak be, ugyanakkor olyan konkrét programokról is szó esett, mint a magyar kormány támogatásával működő bölcsőde- és óvodaépítő program, valamint a délutáni oktatás. Javaslatok megfogalmazására is sor került, a résztvevők szerint szükség lenne olyan vezetőképző program elindítására, amely a megfelelő szakmai tartalom mellett kiemelten figyel a szórványra jellemző közösségépítés specifikumaira, így sajátos készségek elsajátítását is lehetővé teszi.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Arad, Beszterce-Naszód, Brassó, Bukarest, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Máramaros, Szeben és Temes megyei szervezeteinek képviselői az értekezlet végén közös nyilatkozatot fogadtak el. A dokumentumban leszögezik, hogy erősíteni kell a köztudatban a szórvány jelentőségét, újra kell értelmezni a szórványközösségekhez való viszonyulást, növelni kell ezeknek a közösségeknek az erejét, valamint célzott együttműködéssel belülről kell erősíteni a szórványközösségeket. A nyilatkozat teljes szövege elérhető ezen a linken.

A SzórványÉRt konferenciának a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum adott otthont, a résztvevők vasárnap marosillyei Veres-bástyát, Bethlen Gábor szülőházát tekintették meg, majd könyvbemutatón vettek részt a dévai magyar házban. A rendezvény megszervezését az Európai Néppárti Képviselőcsoport támogatta.

rmdsz.ro

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *