Keresés

Belföldi hírek Közélet

Szijjártó Péter Kolozsváron: a magyar emberek a békére és a biztonságra szavaztak

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere április 14-én tett rövidlátogatást Kolozsvára, aminek keretén belül a történelmi egyházak vezetőivel és az RMDSZ képviselőivel találkozott. Látogatása során közös sajtótájékoztatót tartott Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettesével a kolozsvári RMDSZ székházban.

A sajtótájékoztató elején Kelemen Hunor további sok sikert kívánt az újonnan megválasztott parlamenti többségnek és az új kormány tagjainak. Az erdélyi magyarok megközelítőleg 94%-a a Fideszre adta le a voksát, amit a szövetségi elnök az értékrendbeli hasonlóságokkal, valamint a jó nemzetpolitikai stratégiával magyarázott.

A Szövetség megtesz mindent azért, hogy ne csak a Fidesszel maradjon meg a jó viszony, hanem a román-magyar kapcsolatok is javuljanak, hisz a mostani idők kihívásai mindenkit próbára tesznek.

fogalmazott Kelemen Hunor.

A sajtótájékoztató során az RMDSZ elnöke a népszámlálás fontosságát is hangsúlyozta, mivel ennek eredményei nagymértékben meghatározzák a romániai magyarság jövőjét.

Szijjártó Péter egy rekordokat döntő választásról beszélt.

Soha ennyi szavazatott nem adtak még le egy pártszövetség listájára, mint két héttel ezelőtt.

Hangsúlyozta Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Őszerinte a magyar emberek a békére és a biztonságra szavaztak és kellőképpen kifejtették azon akaratukat, hogy ebből a háborúból kiakarnak maradni. Ennek eredményeképpen Magyarország elkötelezett abban, hogy végrehajtsa a nép akaratát, így nem támogatnak olyan javaslatot, ami belesodorná az országot egy lehetséges háborúba.

A külügyminiszter szerint a jobboldaliak számára természetes, hogy a külhoni magyarok is részt vehessenek a szavazáson. Ezzel szemben Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a baloldalnak olyan szándékai voltak, hogy elvegyék a határon túli magyaroktól a szavazati jogukat.

Köszönetét fejezte ki az erdélyi magyarságnak, hiszen rekordszámú levélszavazat érkezett. Továbbá köszönetet mondott a román postának, akik készségesen együttműködtek abban, hogy a levélszavazatok időben és biztonságban érkezhessenek meg Magyarországra.

Beszéde végén Szijjártó Péter a népszámláláson való részvétel fontosságát hangsúlyozta. Arra bíztatja az erdélyi magyarokat, hogy éljenek az online kitöltés lehetősségével és vegyenek részt a népszámláláson.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési programokat tovább kívánja vinni, amiről hamarosan döntés is születik. Az ukrajnai menekültváltsággal kapcsolatban elmondta, hogy közel 600.000 ukrán állampolgár érkezett Magyarországra, akiknek többek között munkalehetőséget és oktatási intézményekben való részvételt is biztosítanak. Világossá tette továbbá a magyar kormány azon döntését, hogy nem kívánnak fegyvereket szállítani és átengedni Ukrajnában. Döntésüket az április 3-ai választásokkal támasztják alá, ahol a magyar emberek a béke és a biztonság mellett szavaztak. Az elégetett szavazatok ügyét olcsó provokációnak nevezte amivel ellehetleníteni kívánták az erdélyi magyarokat attól, hogy részt vegyenek a választásokon.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *