Keresés

Helyi hírek Közélet

A népszámláláson való részvételre buzdít az RMDSZ Máramaros megyei szervezete

Május 15-ig lehet még önkitöltős módszerrel részt venni a népszámláláson, hívja fel a figyelmet az RMDSZ Máramaros megyei szervezete. A népszámlálás önkitöltős időszaka március 14-e óta tart. Ezalatt az idő alatt Máramaros megyében a lakosság mintegy 12,40 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. A statisztikai hivatal által közölt adatokból az is kiderül, hogy Máramaros megye eddig az országos átlag fölött teljesített, de a kitöltött kérdőíveknek csupán 11,79 százaléka lett a statisztikai hivatal által validálva, a fennmaradó különbség tükrözi azon kitöltött kérdőívek arányát, melyek valamilyen oknál fogva érvénytelenítve lettek.  

A megye legjobban teljesítő települései között ott van Borsa, Misztótfalu, Felsővisó, Égerhát, Erzsébetbánya, Nagybocskó, Hosszúmező, Aknasugatag és Felsőróna. 

Az említett települések mindenikén jelentősebb lélekszámú magyar közösség él, de ebből azonban nem derül ki, hogy eddig milyen arányban éltek az önkitöltés lehetőségével a magyarok.

Az RMDSZ megyei munkatársai kiemelt jelentőségűnek minősítik a népszámlálás önkitöltős időszakát, ezért továbbra is részvételre buzdítják a megye magyar lakosságát. Ennek érdekében a megye minden magyarlakta településén segítséget nyújtanak munkatársaik által azoknak, akik egyedül nem boldogulnak az online önkitöltéssel. A szükséges tájékoztatást és segítséget ezért megkapja mindenki az RMDSZ munkatársaitól, ezért arra buzdítanak mindenkit, hogy bátran forduljanak a területükön működő RMDSZ elnökökhöz és munkatársakhoz.

A szervezet munkatársai továbbá felhívják mindenki figyelmét arra, hogy nagyon fontos a népszámláláson azon családtagok részvétele is, akik külföldön vállalnak időszakosan munkát, vagy ott tanulnak, és román személyazonossági igazolvánnyal (buletin) rendelkeznek.

A húsvéti időszak ideje alatt sok családtag látogat haza, ezért ez egy jó lehetőség arra, hogy ezek a családtagok az itthon élő családtagjaikkal együtt töltsék ki online a kérdőíveket.

Minden részletesebb tájékoztatást és információt az érdekeltek megkapnak a nepszamlalas.ro oldalon, vagy a megye településeinek RMDSZ-es munkatársainál.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *