Keresés

Közélet

Romániában a lakosság mintegy 13 százaléka töltötte ki eddig online a népszámlálási kérdőívet

Romániában csaknem 2,5 millió ember, a statisztikai becslésekben szereplő lakosság 13 százaléka töltötte ki eddig online a népszámlálási kérdőíveket – derült ki a statisztikai intézet (INS) honlapján kedden közölt adatokból.

Romániában március 14-én kezdődött el a koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott lakás- és népességösszeírás kéthónapos kitöltési időszaka, amely alatt az ország lakosai internetes felületen tölthetik ki adataikat.

Az első 22 napon 2 477 233 kérdőívet töltöttek fel a www.recensamantromania.ro portálra, a legtöbbet (229 058) Bukarestből, amelyet Brassó, Kolozs és Temes megye követ százezret meghaladó vagy közelítő feltöltött kérdőívvel. Az INS a legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta megfigyelt demográfiai adatokból úgy számolta, hogy a mostani cenzus által referenciadátumnak tekintett 2021. december 1-jén 19 millió 23 ezer lakosa lehetett Romániának.

Amennyiben a kitöltés az első három hét ütemében folytatódik, akkor május 15-ig mintegy hétmillió lakos (a becsült lakosság csaknem 37 százaléka) adatai kerülhetnek be a rendszerbe, ami nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak. Tudorel Andrei, az INS elnöke a cenzus előtt kifejezte abbéli reményét, hogy a kitöltési időszakban a lakosság legalább 35 százalékának adatait sikerül regisztrálni.

A cenzus kérdőívét elsők között kitöltők között enyhe túlsúlyban (51,8 százalék) vannak a városiak, az internetes kitöltéshez pedig a válaszadók többsége (58,9 százaléka) igénybe vette a népszámláló biztosok online vagy helyszíni segítségét. A legnagyobb arányban a bukarestiek (91 százalék) töltötték ki segítség nélkül a népszámlálási kérdőívet, és az ország négy megyéjében (Ilfov, Kolozs, Temes és Konstanca) voltak többségben azok, akik nem igényelték a népszámláló biztosok útmutatásait.

A mostani népszámláláson először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. Az INS által kidolgozott online felület lehetővé teszi, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön töltsék ki a kérdőíveket, ugyanis 16 nyelven lehet őket elérni, köztük magyarul is.

A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket.

Akiknek az adatait sem az önkitöltéses időszakban, sem a számlálóbiztosok terepmunkája során nem pontosítják, azokról az adminisztratív nyilvántartásokban szereplő adatbázisokból emelnek be információkat az összeírásba. Nekik azonban nem rögzítik nemzeti, nyelvi vallási identitásukat, így, ha kisebbségi közösségek tagjai mulasztják el az adatközlést, akkor azzal közösségük hivatalosan kimutatott részarányát csökkentik.

A romániai településeken a népszámláláson megállapított etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson Románia 3181 településéből 324-ben haladta meg a magyarság aránya a hivatalos anyanyelvhasználatra jogosító 20 százalékos küszöböt.

MTI

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *