Keresés

Közélet Vélemény

Orosz Krisztofer-Levente március 15-i üzenete

Tisztelt máramarosszigeti magyarok! Kedves barátaim!

1848-ban elődeink a megoldások nem békés módszerét alkalmazva, fegyvert ragadtak, így próbálva kivívni a nemzet szabadságát. Azóta számos háború dúlt Európában és a világon.  Hosszú évekig úgy gondoltuk, hogy a szabadságért napjainkban nem karddal és puskával vívnak, mint 1848-49-ben. Mégis néhány hete háború robbant ki a szomszédban, ennek következményeivel pedig mi itt Máramarosszigeten nap mint nap szembesülünk.

Igyekeztünk biztonságot, menedéket nyújtani az ideérkezőknek. A máramarosszigeti RMDSZ és a helyi Nőszervezet példásan összefogva, kárpátaljai magyar testvéreink segítségére sietett. Azóta is minden ukrajnai bajbajutottat támogatásunkról biztosítunk. Adományokat gyűjtöttünk, szálláshelyet biztosítottunk a rászoruló menekülteknek.

Mint 1848-ban Leővey Klára és társai is kivették részüket a forradalomból, úgy a máramarosszigeti nőszervezet tagjai is hősiesen helyt álltak és állnak a menekültválság kezelésében. Jól eső érzés Máramarosszigeten ennyi „Leővey Klárát” látni. Ezért ismételten köszönöm mindenkinek a segítséget.

Elítéljük az orosz inváziót, amely ártatlan milliók életét sodorja veszélybe és tesz anyákat, gyermekeket földönfutóvá.

A ’48-as szabadságharcosok nem csak saját, hanem az egész magyar nemzet jövőjét tartották szem előtt, amikor „Itt az idő” jeligét kiáltva szóltak bele saját sorsuk, jövőjük alakításába. Miközben a háborús menekülteken segítünk, nekünk sem szabad megfeledkeznünk saját jövőnkről, a következő hónapok két fontos eseményéről sem.

Hétfőn kezdődik a népszámlálás Romániában. Ez nekünk magyaroknak rendkívül fontos, hiszen ennek eredménye határozza meg a következő tíz évünket. A népszámlálás nem politikai ügy, hanem közügy. Itt az idő. Meg kell mutatnunk, hogy itt még számos és erős magyar közösség él. Itt az idő, hogy megmutassuk magyarságunkat, ezért arra kérünk minden romániai magyart, hogy a népszámláláson vállalja etnikai, anyanyelvi és felekezeti identitását, vallja magát magyarnak.

A másik fontos megmérettetés a magyarországi választás. 12 éven át a nemzeti kormányunk mellettünk állt, minden eszközzel támogatott minket, éreztük és érezzük a gondoskodást. Itt az idő! Most nekünk kell megmutatnunk, hogy mellettük állunk. Éljünk tehát a szavazás lehetőségével azért, hogy ez a nemzetpolitikai irány folytatódhasson. Mutassuk meg, hogy lehet ránk számítani. Építsük együtt a magyar nemzet jövőjét.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden máramarosszigeti magyarnak áldott, békés, meghitt ünneplést. Isten éltessen mindnyájunkat!

Orosz Krisztofer Levente

Az RMDSZ máramarosszigeti szervezetének elnöke

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *