Keresés

Helyi hírek

Menekülteknek szolgáltatásokat nyújtó központ nyílik ma Máramarosszigeten

A helyi civil szervezetek egyesítették erőiket, hogy segítséget és támogatást nyújtsanak azoknak az ukrán állampolgároknak, akik a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerültek.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel (Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina) partnerségben egy menekültek számára támogató szolgáltatásokat biztosító központot nyit meg ma, Máramarosszigeten. Az intézmény felszerelésében fontos szerepet vállalt a Telios Care, továbbá a Romániai Caritas Konföderáció révén az amerikai Catholic Relief Services.  

A szigeti vámtól gyalog mintegy 15 percre található I. M. de Apșa utca 17. szám alatt működő központ informálást biztosít, vállalja a szállást igénylőknek biztonságos szálláshelyek felé való közvetítését, ügyes-bajos dolgokban az illetékes hatóságok felé való irányítását, továbbá akták másolását és szkennelését, ruhamosást és szárítást, 8 laptop és táblagép révén videochat lehetőséget biztosít az otthon maradt családtagokkal való kapcsolattartás érdekében, és egy gyermekmegőrzőt is kialakított a kisgyermekes anyák, családok segítésére. Az intézmény munkanapokon és hétvégén egyaránt 10 és 18 óra között fogad ügyfeleket. Jelenleg a központ tevékenységét az ugyanazon a címen működő Szent Károly Házi Betegápoló Központ munkatársai biztosítják, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület és a Caritas önkénteseivel együttműködésben. A gördülékenyebb kommunikáció érdekében a központ tolmáccsal is rendelkezik. 

Az intézmény szolgáltatatásaival kapcsolatban a potenciális ügyfelek román és magyar nyelven a 0732-164425-ös telefonszámon, míg ukránul a 0786-250363-as számon érdeklődhetnek. 

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület nyitott arra, hogy amennyiben a központ szolgáltatásait igénylők száma növekedni fog, újabb szolgáltatásokkal bővítsék az intézmény szolgáltatáspalettáját, és akár hosszabb nyitva tartással működjön a központ.  

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *