Keresés

Helyi hírek Közélet

Szórványkollégiumot avattak Nagybányán

Ünnepélyesen felavatták Nagybányán a Bosco Szent Jánosról elnevezett szórványkollégiumot, amelyet 290 millió forinttal támogatott a magyar kormány. Az intézmény 30 diák befogadására alkalmas, jelenleg 15 diák lakik benne, mindannyian a Németh László Elméleti Líceumban tanulnak.

A szórványkollégium ötlete Szmutku Róbert esperesben fogalmazódott meg néhány évvel ezelőtt, aki elmondta, hogy a terv megvalósulása nem sorsszerű. Felidézte a Krisztus Király plébánia 77 éves történelmét, hiszen a kollégium egy egyházi ingatlanra épült. A szórványkollégium célja az is, hogy vonzóbbá tegyék a létszámában megfogyatkozott magyar oktatást. „Hasonló célkitűzéssel működik a szamosardói szórványkollégium, ahol alsó tagozatos gyerekek számára kínálnak fel lakhatási lehetőséget a helyi Kós Károly Iskola fenntartása érdekében. Szeretnénk, ha a mi kollégiumunk annak folytatásaként működne. Az onnan érkező gyerekeket befogadva tudnánk támogatni hatékonyan a nagybányai magyar oktatást. Az igazi munka még csak most kezdődik el. Megtölteni élettel, segíteni a helyi magyar közösséget, a közös összefogáson alapuló jövő építését, azáltal, hogy megőrizzük hitünket, édes anyanyelvünket és kultúránkat, s vállaljuk azt minden körülmények között” – összegzett Szmutku atya.

Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője tolmácsolta Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét, aki hirtelen jött hivatali teendői miatt nem vehetett részt az ünnepségen. Brendus Réka Tamási Áront idézve elmondta: azokat az embereket szereti, akik nem csak tudnak, hanem mernek is úszni az árban. „Tamási Áron tudta, hogy az erdélyi magyarság a II. világháború áradatának közepette is képes lesz felszínen maradni. Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy az összmagyarság ilyen képességekkel van megáldva. Ahhoz azonban, hogy ez a túlélőképesség be is érjen, szükség volt őseink példamutatására. Bosco Szent János tanításában is kiemelkedő szerepe volt a példamutatásnak. Biztos vagyok abban, hogy a róla elnevezett szórványkollégiumban sok szó fog esni erről, sőt a gyakorlat is ezt fogja tükrözni. Ezért is fontos itt Nagybányán ez a beruházás, mert a magyar oktatás a szülőföldön való megmaradás egyik kulcsa. Aki a szülőföldjén tanulja a példamutatást, azt a példaképei is ide fogják kötni. Hiszünk abban, hogy erős hazát csak a múltjára büszke, hagyományait és hitét őrző nemzetre lehet alapozni. Ez tölti meg élettel azt a kapcsolati hálót, melyben a magyar-magyar kapcsolatok megtartó, támogató közösséggé erősödhettek az elmúlt 12 esztendőben” – fogalmazott Brendus Réka főosztályvezető.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a család és az iskola identitásmegőrző szerepét hangsúlyozta. Egyetlen gyerek kezét sem engedhetjük el! Ez a mi közösségünk egyik nagy kihívása 32 esztendeje. Ezért a szórványvidéken évtizedek óta működtetjük a szórványkollégiumi programot, ahol olyan gyerekek kapnak otthont, szeretetet, odafigyelést, akik másképp nem tanulhatnának anyanyelvükön. Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy ez a jó rendszer, ez a jó módszer. Minden egyes kezdeményezés, ami a közösséget erősíti, a közösségnek hitet és reményt ad, az nagyon fontos. Ez a kezdeményezés ilyen, hisz itt a gyerekek olyan szellemiségben tanulnak, amely lehetővé teszi, hogy jövőt tervezzenek, azokra az értékekre építsék és tervezzék a jövőt, amelyek megtartották az erdélyi magyarokat, megtartották a mi közösségünket és bármilyen nehézségekkel nézünk szembe, nem szabad föladni azt a hitet és reményt, hogy a szülőföldünkön magyar közösséget építünk, hogy a szülőföldünkön magyar közösségként tudunk megmaradni – összegzett Kelemen Hunor.

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök megköszönte a magyar kormánynak a sok támogatást, amit az elmúlt években nyújtott a külhoni magyaroknak. A szórványmagyarságot a kenyérhéjához hasonlította, akiknek szükségük van a támogatásra „mert a jéghegy sem belülről, hanem kívülről kezd el olvadni, ez ugyanúgy van a mi nemzetünkkel is.”

Az avatóünnepség a szórványkollégium megáldásával zárult.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *