Keresés

Belföldi hírek

Kelemen Hunor: az erőszak elfogadhatatlan, Simionnak vállalnia kell tettei következményeit

A bántalmazás és az erőszak elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban, George Simionnak vállalnia kell tettei következményeit – reagált Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a hétfői parlamenti botrányra, amikor is George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetég (AUR) társelnöke politikusa és Virgil Popescu nemzeti liberális párti (PNL) energiaügyi miniszter közötti majdnem tettlegességi fajult a vita.

Kelemen Hunor a Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványának vitáját George Simion, az AUR társelnöke előbb bekiabálással zavarta meg, majd odament az emelvényhez, többször megragadta Virgil Popescut, és belekiabált az arcába.

„A vitának helye van a parlamentben, a képviselőket és szenátorokat azért választja meg a társadalom, hogy érveket ütköztessenek, törvényeket fogadjanak el. (…) Számtalanszor sértően szólaltak fel egyesek, és mégis: volt annyi alázat és tisztelet a megválasztott tisztségviselők részéről, hogy a parlament intézményét ne züllesszék le, ne tegyék kocsmai verekedések helyszínévé” – írta Kelemen Hunor.

Kifejtette, hogy az RMDSZ politikusai 2020 decemberétől aggodalommal figyelik az AUR partizánakcióit, és folyamatosan arra kérik parlamenti kollégáikat, hogy legyenek partnereik „ennek a szélsőséges alakulatnak” az elszigetelésében.

„Hétfőn a szóbeli agressziót immár fizikai agresszió követte, amelyet mélységesen elítélek. George Simionnak viselnie kell tetteinek a következményét, mindenki másnak pedig, akik a demokratikus intézményeink legfontosabbikának tartjuk a parlamentet, egységesen kell harcolnunk a populizmus további térnyerése ellen. Nem magunk miatt fontos feladat ez, hiszen a felelősségünk túlmutat a parlament falain. A bántalmazás, az erőszak elfogadhatatlan!” – zárul az RMDSZ elnökének bejegyzése.

A képviselőház hétfő délutáni ülését felfüggesztették, miután George Simion rárontott az emelvényen felszólaló Virgil Popescura, megragadta a karját és a nyakát, s többször az arcába kiabálta, hogy „tolvaj vagy!”. Ezt megelőzően az AUR politikusa bekiabálásokkal zavarta meg a miniszter beszédét.

(maszol.ro)

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *