Keresés

Helyi hírek Közélet

Jelentős beruházás előtt áll a máramarosszigeti börtönmúzeum

Jelentős beruházás előtt áll a máramarosszigeti börtönmúzeumként ismert Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeuma – nyilatkozta a Máramarosi Hírmondónak Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

Hegedüs Csilla elmondta, hogy a börtönmúzeum tetőterében egy új kiállítóteret alakítanak ki, ugyanakkor a múzeum szomszédságában álló, valamikor a Magyar Polgári Kör tulajdonát képező, ma már megrongálódott épületet is megvásárolják, ahol egy oktatási központot hoznak létre, ezzel kiterjesztik az intézmény eddig betöltött funkcióját.

Hegedüs Csilla hangsúlyozta, hogy a máramarosszigeti börtönmúzeum egyelőre Románia egyetlen Európai Örökség márkás helyszíne, ezért is foglalták bele az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR). „Ez egy hihetetlenül fontos cím és nem azért, mert pénz jár hozzá, hanem azért, mert európai szintre helyezi mindazt, ami a börtönmúzeumban történik” – fogalmazott az államtitkár.

A projekt összköltségvetése közel 1 millió 800 ezer euró, a kivitelezési munkálatokat az Országos Befektetési Vállalat végzi majd el, és tervek szerint 2026 nyaráig be kell fejezni.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *