Keresés

Diákélet Helyi hírek Közélet

Máramaros megyei magyar oktatási helyzetképet vázoltak az RMDSZ szakpolitikusai Koltón

Máramaros megyei magyar oktatási helyzetképet vázoltak az RMDSZ megyei szervezetének képviselői Koltón a Teleki-kastélyban, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelője által szervezett szakmai napon.

A felszólalók között jelen volt Pintér Zsolt, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, Bodor Ágota a Megyei Oktatási Egyezetető Tanács elnöke, Hitter Annamária főtanfelügyelő-helyettes, Lapsánszki Edit kisebbségekért felelős tanfelügyelő, Pesek Szilárd, a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum igazgatója, valamint Hávrics Mónika.

Pintér Zsolt felszólalásában elmondta, hogy a szórványoktatással foglalkozni, odafigyelni erre és megszervezni azt az állami kereteken belül nem könnyű feladat, hisz folyamatos negatívumokba ütköznek az üggyel foglalkozók. Ettől eltekintve sok pozitív eredményt is fel lehet mutatni, mivel a Magyar Kormány támogatásával olyan projektek valósultak meg, melyek addig csak elképzelések voltak. Ilyen a nagybányai Németh László Líceum Híd utcai épülete, a Don Bosco Szórványkollégium, Máramarosszigeten az új bölcsőde és óvoda épülete, játszóterek és különböző programok, melyek a megye magyar oktatásának támogatását célozzák meg.    

Bodor Ágota, az RMDSZ Megyei Oktatási Egyeztető Tanácsának elnöke Pap Zsolt nagybányai alpolgármester nevében köszöntötte az egybegyűlteket és tolmácsolta az alpolgármester üzenetét.

Hitter Annamária főtanfelügyelő-helyettes a magyar oktatás jövőjéről vázolt eszmefuttatásában elmondta, hogy Máramaros megyében a magyar oktatás olyan lesz, amilyennek most megalapozzuk, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem kell szembenéznünk a reális valósággal. Mint fogalmazott, a hatalmas gyermekhiány előbb, vagy utóbb válaszút elé állítja majd helyenként a közösségeket.

Lapsánszki Edit kisebbségekért felelős tanfelügyelő, aki egyben a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség megyei elnöke is, az RMPSZ-nek Máramaros megyében futó programjairól beszélt és az RMPSZ megvalósításait is vázolta.     

Pesek Szilárd igazgató a Leőwey Klára Elméleti Líceum indulásának történetét ismertetve vázolta a jelenlegi helyzetet is. Beszédében elmondta, hogy mint sok más magyar oktatási intézmény, az általa igazgatott is nagymértékű gyermekhiánnyal küzd, ezért mindent megtesznek azért, hogy a magyar oktatás jövője továbbra is biztosítva legyen Máramarosszigeten.

Hávrics Mónika a hosszúmezői magyar oktatás érdekében szólalt fel. Felszólalásában elmondta, hogy hosszúmezőn veszélyben van a magyar oktatás, aminek oka főleg az általánosan elterjedt felfogás, miszerint a gyermek jobban érvényesül román tannyelvű iskolában. Mint kihangsúlyozta,  a Magyar Kormány által biztosított délutáni oktatás nagy segítség a hosszúmezői magyar közösségnek, mivel hozzájárul a magyar anyanyelvű oktatás pozitív értékeléséhez. Kifejtette, hogy a helybéli magyar oktatás ügyét szolgálók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Tisza-parti településen megmaradjon a magyar nyelvű oktatás.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *