Keresés

Belföldi hírek Közélet

Itt élünk, így élünk – népszámlálással kapcsolatos tájékoztatási kampányt indít az RMDSZ

Itt élünk, így élünk jelmondattal indított népszámlálással kapcsolatos tájékoztatási kampányt az RMDSZ. A két hónap múlva kezdődő adatgyűjtésről szóló sajtóbeszélgetést Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Horváth Anna a szövetség ügyvezető alelnöke és az országos népszámlálási munkacsoport vezetője, valamint Barna Gergő, a magyar népszámlálási kampány lebonyolításával megbízott szociológusa tartotta.

Kelemen Hunor az erdélyi magyarság legnagyobb kihívásának tekinti a járványhelyzet következtében eltolódott 2022-es népszámlálást. Amint fogalmazott, Kelet-Európában megfigyelhető egy népességcsökkenési tendencia, ami a természetes fogyással és az országból való elvándorlással magyarázható. Becslések szerint Romániában 2011 óta megközelítőleg 500 000 fős lehetett a természetes népességfogyás és közel 1 000 000 személy hagyhatta el az országot egy jobb megélhetés reményében.

A szövetségi elnök a két hónap múlva kezdődő adatregisztráció pragmatikus, valamint szimbolikus tétjét hangsúlyozta ki. Amint Kelemen Hunor fogalmazott:

Ami a pragmatikus tétet illeti: a népszámlálás eredményeinek alapján kerülnek elosztásra a települések, megyék között a lakosságarányosan járó támogatások, illetve változnak a lakhatással, a családdal, az oktatással, az egészségüggyel, a foglalkoztatottsággal, a szociális helyzettel kapcsolatos döntések. A szimbolikus tét, és számunkra ez a legfontosabb, hogy hányan élnek Romániában magyar emberek. A mi esetünkben akkor lesz sikeres a népszámlálás, ha a magyar közösséget tisztességesen, hatékonyan megszámlálják. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy vegyen részt az újításnak számító önkitöltésben, büszkén vállalva etnikai, nyelvi, vallási identitását.

Nyilatkozta a szövetségi elnök.
Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ törvénymódosításokkal kívánta elősegíteni a népszámlálás hatékonyságát és annak korrektségét. Idén először a romániai állampolgárok számára lehetőség adódik magyar nyelven, valamint egyénileg is kitölteni az űrlapot.

Kelemen Hunor elmondta, hogy a következő időszakban együtt kíván dolgozni civil szervezetekkel, egyházakkal és önkéntesekkel. A magyar közösség elsődleges érdekének tekintette a népszámláláson való részvételt, így mindenkit arra buzdít, hogy merje bátran vállalni identitását, anyanyelvét és felekezeti hovatartozását.

Horváth Anna ügyvezető alelnök, a szövetség eddigi eredményeit kívánta bemutatni. Első ízben országos munkacsoport létrehozásáról döntöttek, majd azok kiterjesztéséről a megyei szervezetekre. Az erdélyi magyarok egyharmada él olyan településen, amit nem magyar etnikumú személy vezet – számol be az ügyvezető alelnök. Ezen településeken nagyobb figyelmet kívánnak szentelni az egyházakra, valamint a civil szervezetekre.

Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ oltási kampányához hasonlóan építené fel az adatregisztrációval kapcsolatos tájékoztatási kampányt az országos népszámlálási munkacsoport vezetője. Horváth Anna a külföldön élő magyar etnikumú állampolgárok megszólítását is kitűzte célul, hiszen az ország lakosságának részét képezik, abban az esetben is, ha az adatfelvétel időpontjában külföldön tartózkodnak.

Barna Gergő, a magyar népszámlálási kampány lebonyolításával megbízott szociológusa, a népszámlálás módszertanának ismertetésével indította tájékoztatását. Az első adatregisztrációs szakasz március 14-én veszi kezdetét, ami teret nyit az űrlap egyéni online kitöltésére. Az adatgyűjtés második ciklusa május 16. és július 17. között zajlik, hagyományos módon a népszámlálóbiztosok segítségével.

Fotó: RMDSZ

A szociológus az elégséges digitális kompetenciákkal rendelkező személyeket a kérdőív egyéni kitöltésére, valamint a hozzá nem értő személyek megsegítésére bíztatja. Továbbá fontosnak tartja azt is, hogy megszólítsák a vegyesházasságban élőket és a külföldön tartózkodókat is, ugyanis ők is jelentős részét képezik a magyar identitású népességnek.        

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *