Keresés

Belföldi hírek

Kelemen Hunor: az RMDSZ nem lesz díszítőelem a kormányban

Kilép a kormánykoalícióból az RMDSZ, amennyiben nem kapja meg a fejlesztési minisztériumot, értesült a Digi24.ro hírtelevízió.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megerősítette, hogy pártja nem mondana le a fejlesztési minisztériumról. „Minden elképzelhető, egy dolgot kivéve: hogy az RMDSZ csak dísz legyen egy kormányban. Az nem képzelhető el, hogy térdig letolt gatyával álljunk az ablakban és várjuk a postást minden hónapban” – mondta.

Az RMDSZ elnöke rámutatott, alakulata „rendkívül korrekt” volt a tárgyalások egész ideje alatt, nem „szabotált” senkit, és „nem kérte senkinek a támogatását”. A szövetség nem mond le a fejlesztési minisztériumról, igényt tart arra a három tárcára, amelyet jelenleg is vezet, „a többit osszák úgy a kollégák, ahogyan akarják” – nyomatékosította.

Kelemen Hunor úgy véli, távol állnak még attól, hogy lezárják az egyeztetéseket, de a politikai megállapodást véglegesítették, és reményét fejezte ki, hogy jövő héten sikerül beiktatni az új kormányt.„Ha szükség van ránk ebben a koalícióban, akkor a PNL-s kollégáknak el kell fogadniuk, hogy az RMDSZ megőrzi a jelenlegi minisztereit. Nem fogunk díszítőelemként részt venni a nagykoalícióban, mi a politikai súlyunknak megfelelően akarunk bent lenni. Dolgozni akarunk, a Szövetség miniszterei pedig bizonyították a rátermettségüket” – írta péntek délután Facebook-oldalára Kelemen Hunor. A szövetségi elnök posztjában arról is beszámolt, hogy „nagyjából megegyeztek” az ügyészek és bírák visszaéléseit vizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról, az Alkotmány módosításáról azonban még nincs egyezség, „de azt mindannyian tudjuk, hogy erre szükség van”.

Marcel Ciolacu: ha az RMDSZ kilép, akkor a PSD is

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu „normálisnak” nevezte a koalíciós tárgyalásokat, amelyeknek szerinte vasárnapig le kell zárulniuk. A minisztériumok elosztása kapcsán kialakult vitához hozzáfűzte: „ha az RMDSZ kilép a koalícióból, akkor a PSD” is.

Ciolacu úgy fogalmazott, hogy elindultak egy úton, a koalíciót a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselői fogják alkotni. „Erre kaptam felhatalmazást a párttól” – fogalmazott. A PSD elnöke hozzátette, egyelőre folynak a tárgyalások, de a PSD a szállításügyi minisztériumhoz ragaszkodik.

Ciucă bízik benne, hogy megoldódik a helyzet

A PNL miniszterelnök-jelöltje, Nicolae Ciucă leszögezte, szóba sem jön, hogy valamelyik politikai alakulat kilépjen a koalícióból. Mint mondta, a tárgyalások zajlanak, de a PNL sem szeretne részt venni egy olyan koalícióban, amelyikben valamelyik fél nem lenne jelen. Ciucă szerint megtalálják a megoldást a helyzet feloldására.

„Megállapodtunk a szociális fejezet ügyében. Lezártuk. Megállapodtunk a politikai egyezség ügyében. Lezártuk, meg is van szövegezve. Még az igazságügyi fejezeten van némi csiszolnivalónk, és elkezdtünk a minisztériumokról egyezkedni” – nyilatkozta Ciucă a parlament épületében.

A liberális párti politikus hozzátette, egyetlen párt sem fontolgatja a koalícióból való kilépést. A tárgyalások péntek délután vagy szombaton folytatódnak.

Florin Cîţu az RMDSZ esetleges kilépéséről: „ez badarság”

Florin Cîţu, a PNL elnöke úgy nyilatkozott: személyesen nagyon szeretné, hogy a PNL átvegye a pénzügyminisztériumot. Mint mondta, jelenleg tárgyalások folynak, és ez mindig „nehéz pillanatokkal” jár. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az RMDSZ kilép a kormánykoalícióból, Cîţu úgy válaszolt, hogy „ez badarság”.

„Ellenkezőleg: ők azok a partnerek, akik mellettem álltak. Én leszek az utolsó, aki azt mondja, hogy szeretné, hogy az RMDSZ ne legyen kormányon” – mondta. Cîţu cáfolta azt a szóbeszédet, miszerint a nemzeti liberálisok egy része kizárólag PNL-PSD koalíciót szeretne, hogy a két párt egymás között oszthassa fel a minisztériumokat.- a Maszol.ro portálról

(Maszol.ro)

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *