Keresés

Helyi hírek Közélet

A 2022-es népszámlálást előkészítő gyűlést tartottak Máramarosban

2022-ben népszámlálást tartanak Romániában. Ennek a máramarosi magyar közösséget is nézve nagy a tétje, mivel az eredmények függvényében alakul majd a magyar közösséget is érintő társadalompolitika. Ezzel kapcsolatosan tartottak előkészítő megbeszélést Máramarosszigeten és Nagybányán, melyen Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Barna Gergő szociológus és Kapitány Balázs, a Magyar Statisztikai Hivatal munkatársa tartott tájékoztató jellegű előadást.   

A népszámlálás eredménye fontos a közösségünk számára, a magyar oktatás számára és az egyházak számára is. A népszámlálásnál ezért fontos megszólítani azokat is, akik nem tartózkodnak itthon, vagy etnikailag vegyes családban élnek, de a diákok és a külföldön élők is fontos tényezői lesznek a felmérésnek.  

A találkozóra meghívást kaptak a Máramaros megyei partnerintézmények, civil szervezetek, egyházak is. Az előadó szakemberek külön kihangsúlyozták, hogy a népszámláláshoz az online kitöltési lehetőség miatt szükségszerűen be kell vonni önkénteseket is.

Horváth Anna elmondta, hogy a népszámlálásnak a kisebbségek szempontjából van a legnagyobb jelentősége. Elengedhetetlenül fontos, hogy a magyarság romániai lélekszáma ne essen egymillió alá a hivatalos statisztikában. Felhívta a figyelmet arra, hogy már az első, online, önkitöltős szakaszban vegyenek részt a népszámláláson. Hozzátette: az RMDSZ megyékre és településekre bontott struktúrát alakít ki a népszámlálással kapcsolatos tanácsadásra.   

Barna Gergő szociológus elmondta, hogy a tét azért nagy, mert tízévente egyszer adódik lehetőség arra, hogy felmérjék az országban, a megyében és egy településen is a magyar emberek számát. Arra a kérdésre, hogy előreláthatólag mérhető-e a magyarság fogyatkozása, azt válaszolta: „Ez abszurd, de legitim kérdés a népszámlálás kapcsán, hogy mi lesz az eredmény, mert nyilván azért tartanak népszámlálást, hogy kiderüljön az. Most fölösleges bravúr lenne megbecsülni azt, hogy mennyien leszünk, viszont fontos látni azt, hogy függ magának a népszámlálásnak a megszervezésétől, hogy mennyien fognak részt venni azok, akik itthon vannak, mert annak ellenére, hogy kötelező a részvétel, a 2011-es népszámláláson utólag lehetett észrevenni, hogy 1,2 millió lakost utólag emeltek be a népszámlálási adatbázisba, mert nem sikerült őket megszámolni. Ezért biztatjuk a magyar kultúrájú, etnikumú, anyanyelvű személyeket, hogy merjék vállalni nemzeti és felekezeti hovatartozásukat és vallják magukat magyarnak.”

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *