Keresés

Belföldi hírek Helyi hírek

Megszüntette volna Szamosardó 225 éves önálló magyar iskoláját a sülelmedi polgármester

Szamosardó 225 éves magyar iskolájának jogi státuszát szüntette volna meg, és beolvasztotta volna egy sülelmedi román iskolába Lucian Morar polgármester – derül ki abból a közleményből, amit szombaton tettek közzé az RMDSZ Máramaros Megyei Szervezetének közösségi oldalán. Nagy Annamária igazgató lemondása következtében levették a hétfői tanácsülés napirendjéről a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben tevékenykedő polgármester kezdeményezését, így megmenekült a Kós Károly nevét viselő önálló magyar oktatási intézmény, és nem kerül be a sülelmedi Technológiai Líceum hatáskörébe.

Az RMDSZ Megyei Szervezete korábban értesült Morar szándékáról, és közleményben foglalt állást az ügyben: „Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete határozottan elítéli a sülelmedi polgármester azon kezdeményezését, miszerint a hétfői tanácsülés napirendjére tűzte ki a Szamosardói Kós Károly Általános Iskola jogi beolvasztását a sülelmedi Technológiai Líceum hatáskörébe.” A szervezet megyei vezetősége azért tartja nagyon aggasztónak a kezdeményezést, mert „ezáltal egy jól működő, nagy múltú, példaértékű magyar tanintézmény önállóságát szüntetné meg.”

A mostani helyzet vélhetően a polgármester és az igazgató között fennálló régebbi, feszült viszony következtében alakult ki. Ezt a tényt közleményében a megyei RMDSZ is megerősíti: „A polgármester nyomásgyakorlás útján kérte, hogy mondjon le az iskola igazgatónője, akivel szemben személyes ellenszenvét sokszor kimutatta, és akkor nem szüntetteti meg az iskolát.”

A helyi, illetve megyei RMDSZ vezetők, valamint a szülők és a közösség tagjai kiálltak Nagy Annamária igazgató mellett, aki ennek is köszönhetően nem mondott le eddig. Nagy Annamária védelmében sokan elmondták, hogy fedhetetlen a tevékenysége és jók az eredményei. Ennek ellenére, az utóbbi időben a polgármesteri hivatal ellehetetlenítette az iskola működését, és leállította az intézmény finanszírozását.

Vasárnap a közös összefogás jegyében gyűltek össze a szamosardói templomkertben az RMDSZ megyei és helyi vezetői, valamint a Kós Károly Általános Iskola diákjainak szülei, ahol közösen keresték a megoldást a kialakult helyzet orvoslására. Az RMDSZ vezetői arról biztosították az aggódó szülőket, hogy mindent megtesznek az önálló magyar iskola megmentéséért és működéséért. „Az egységes kiállás, a teljes összefogás, és a törvények biztosította lehetőségek útja az egyetlen, de erős eszközünk” – nyilatkozták a szervezet képviselői a találkozón.

Pintér Zsolt, az RMDSZ megyei elnöke az ügy kapcsán elmondta: „számunkra az iskolák nem képezik az alku tárgyát. Iskoláink sérthetetlenek, kiállunk értük bármi áron, nem engedünk a zsarolásnak, megfélemlítésnek.”

A Máramarosi Hírmondó megkereste Nagy Annamáriát is az ügyben. Azt nyilatkozta, hogy számára az iskola léte fontosabb volt, mint igazgatói tisztsége. „Fontosabbnak tartottam az iskola megmentését, ezért nyújtottam be a lemondásomat, azonban sajnálom, hogy a 21. században még mindig van olyan, aki a zsarolástól és fenyegetőzéstől sem riad vissza” – összegzett a távozó igazgató.
A szamosardói iskolában 109 diák tanul magyar nyelven, ugyanakkor az intézmény szórványkollégiumot is működtet, amely a környéken élő diákoknak biztosít bentlakási lehetőséget.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *