Keresés

Helyi hírek Közélet

Volt hadifoglyok leszármazottjainak segít az RMDSZ Máramaros megyei szervezete

Volt magyar hadifoglyok leszármazottjainak nyújt segítséget az RMDSZ Máramaros megyei szervezete a nekik járó kárpótlás igénylésében. Tavaly ugyanis módosult az 1990/118-as számú törvényerejű rendelet, amelynek értelmében immár az elhunyt, politikailag üldözött személyek leszármazottjai is jogosultak kárpótlásra.  

Az igénylők között sok olyan személy van, akinek felmenője hadifogoly volt a Szovjetunióban.  A visszajelzések azt mutatják, hogy nehézkes számukra a kárpótlás igénylése, hiszen vagy nem tudják, hogy kihez forduljanak, honnan kell beszerezniük a fogságot bizonyító okiratokat, vagy épp nem találják a katonakönyveket.  

Az RMDSZ ezeknek a problémáknak az áthidalásában szeretne segítséget nyújtani. Ennek érdekében a szövetség vezetősége tárgyalást kezdeményezett Magyarország Főkonzulátusával és a Magyar Nemzeti Levéltárral, aminek eredményeképpen körvonalazódik is egy megoldás: a Magyar Nemzeti Levéltár hajlandó lenne egy kétnyelvű tanúsítványt kiállítani az igénylők számára a Szovjetunióban letöltött hadifogsági időszak igazolásához.  

Az RMDSZ megyei, illetve területi szervezetei nevesítették azokat a személyeket, akikhez a kárpótlásra jogosultak fordulhatnak. Máramaros megyében az RMDSZ nagybányai és máramarosszigeti szervezetek irodáiban érdeklődhetnek az érintettek. 

Ezeknek a kollégáknak lesz a feladata a Magyar Nemzeti Levéltárnál, az igénylők által szolgáltatott adatok alapján eljárni ügyükben, majd a levéltár által kiállított dokumentumokat kézbesíteni nekik, amelyeket az igénylők kiegészíthetnek más bizonyító dokumentummal amivel a Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséghez kell majd fordulni.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *