Keresés

Belföldi hírek

RMDSZ: az elsők voltunk, akik az energiaárak befagyasztását kértük – döntött a parlament: az állam kompenzálja és befagyasztja az energiaárakat

„Már júliusban azt mondtuk, hogy meg kell védenünk a fogyasztókat az elszabaduló energiaáraktól, erre pedig a legjobb megoldás az energiaárak befagyasztása és kompenzálása. Miközben mások a kibúvókat keresték, az RMDSZ a megoldásokkal jött, és mindvégig kitartott a javaslatai mellett, amelyek átmentek immár a parlamenten is.  Azt mondtuk, hogy nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki télen ne legyen képes kifizetni a számlát. Nem fog előállni ilyen helyzet!” – hangsúlyozta Kelemen Hunor azt követően, hogy a képviselőház plénuma döntéshozó fórumként szavazott arról a törvényről, amely rendezi az elszabaduló energiaárak problémáját Romániában 2021. november elseje és 2022. március 31. között.

A szövetségi elnök rámutatott: ma végre olyan döntés született, amely nem a kifogásokról, hanem az emberek megsegítéséről szól. Ugyanakkor szól a kis- és középvállalkozók támogatásáról is, amely szintén az RMDSZ javaslata volt a törvénytervezetben. „Nekünk nem szabad hagynunk azt sem, hogy olyan helyzet álljon elő, hogy valamelyik vállalkozást az elszabaduló energiaárak miatt be kelljen zárni” – tette hozzá.

Bende Sándor, a képviselőház ipari szakbizottságának elnöke, Hargita megyei parlamenti képviselő rámutatott a törvény részleteire. Elmondta: „a befagyasztott energiaárak azt jelentik, hogy a törvényben leszögeztük a villanyáram és a földgáz egységértékét. Így a szolgáltatók nem adhatják 1 lej/ kWhértéknél magasabban az elektromos áramot, valamint az 1000 kWh földgáz esetében nem haladhatja meg a 250 RON-t ebben az 5 hónapban. Továbbá bevezettünk egy átlagértéket fogyasztásra is, amely sokkal nagyobb, mint egy 3-4 szobás lakás fogyasztása. Így amennyiben a villanyáram fogyasztása az 5 hónap alatt nem haladja meg a 1650 kWh-t egy háztartásban,és a földgáz esetében a 1100 köbmétert, akkor további kompenzációkban részesülnek a fogyasztók. A villanyáram esetében 0,29 lej kilowattonként, valamint a földgáz esetében 33 %-kal csökken a kWh értéke. Például ha egy 3 szobás lakás 150 kWh-t fogyaszt egy hónapban, akkor a villanyszámlájának értéke 150 lej, ebből levonjuk a 0.29 lej kompenzálást kilowattonként, amely 43.5 RON értékkel csökkenti a számlát. Így a számla végértéke 106,5 RON lesz. A földgáz esetében, szintén egy 3-4 szobás lakásban a havonta elhasznált 1.59 MWh (150 köbméter) kompenzálással 207.5 lej / MWh egységár alapján fizet a fogyasztó. Így 329,25 lej értékű lesz a számla, amely a törvény hiányában akár 500-600 lejre is rúgna.”

Az ipari bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a háztartási fogyasztókat nem terheli semmilyen további intézkedés, a számlák már a kompenzált értékeket fogják tartalmazni.

Bende Sándor továbbá elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások megsegítését is törvénybe foglalták, ennek értelmében az elektromos energia áfáját 19%-ról 5%-racsökkentették, és nem kell befizetniük a zöldkártya- és a magashatású kogenerációs illetéket sem. A földgáz esetében is hasonlóan jártak el, szintén 5 százalékra csökkent az áfa, azonban további illetékek befizetése alól is mentesítették ezeket a vállalkozásokat.

rmdsz.ro

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *