Keresés

Diákélet Helyi hírek Közélet

Partnerségi szerződést kötött a máramarosszigeti Leőwey Klára Líceum és a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző partnerségi szerződést kötött a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceummal a diákok körében nagy népszerűségnek örvendő, idén március 8–15. között lezajlott projekt továbbgondolásának következtében – tájékoztat ezzel kapcsolatosan a Háromszék című napilap.

A tanítóképzőnek nagyon sok országhatáron túli kapcsolata van más iskolákkal, azonban az országhatáron belüli szórványtelepüléseket alig ismerik a diá­kok. Teleki Blanka és Leőwey Klára erdélyi származása egészen meglepte őket, és felkeltette kíváncsiságukat tágabb szülőföldjük iránt. A programot elsősorban ezek az igények hívták életre: kapcsolatot teremteni szórványban lévő középiskolával, megismerni Máramaros vidékét, kulturális örökségét, a magyar kultúra számos kiemelkedő alakjának oda kötődését. Kirándulásuk útvonala a következő volt: Kézdivásárhely–Koltó –Nagybánya–Dióshalom–Mara-vízesés–Máramarossziget–Szaplonca–Körtvélyes–Kővárhosszúfalu–Kézdivásárhely.

A Máramarosszigeten aláírt partnerségi szerződés, kifejezett szándéka annak, hogy a létrehozott kapcsolatot továbbra is működtetni szeretnék a felek. A háromszéki diákok látogatást tettek a református és a katolikus templomokban, valamint a börtönmúzeumban, ahol a kommunizmus áldozatainak emlékére létrehozott tematikus cellákat tekintették meg.

Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával megvalósult projekt és tanulmányi kirándulás résztvevői jobban megismerhették a reform­kor társadalmát, kultúráját, értékrendjét a történelmi múlt élményszerű felelevenítésével.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *