Keresés

Helyi hírek Közélet

Közösségi programok el és újraindításával pezsdítenék fel a magyar közösségi életet Máramarosban

Égető szükség lenne a közösségi élet fellendítésére Borsabányán és Felsővisón, adja hírül közösségi oldalán az RMDSZ Máramaros megyei szervezete. Erről azt követően nyilatkoztak a szervezet munkatársai, hogy a napokban a két településen látogatást tett a szervezet megyei vezetősége részéről Pintér Zsolt elnök, valamint Orosz Krisztofer Levente ügyvezető elnök. 

A helyi közösségek vezetőivel és tagjaival megejtett találkozóknak, mindkét esetben a római katolikus plébániák adtak helyet, ahol a közösségi élet fellendítésének szükségességéről beszéltek. Itt hangzottak el mindazok a lehetőségek, melyekkel a máramarosi szórványmagyarság élni tud majd a jövőben. 

Felsővisón a megmaradás kulcsát, a fiatal és idős generáció számára egyaránt elérhető programokban látják. Dóczi Mária Bernadett, az RMDSZ felsővisói szervezetének elnöke elmondta, hogy minden kétely ellenére meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy Felsővisón a magyarok jól érezzék magukat. Ehhez azonban még sokat kell dolgozni.

A megye talán legkeletibb részén fekvő Borsabányán is komolyan terveznek a helyi közösség vezetői. Danci Nóra, a helyi RMDSZ szervezet elnöke szerint sokat jelentene a helyi közösség számára az, ha sikerülne újból életre kelteni az egykor komoly hagyománynak örvendő bányásznapot, de nem kevesebb jelentőséget tulajdonít a gyermek és ífjúsági programok megszervezésének sem, melyek a jövő generációk identitását hivatottak erősíteni.  

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *