Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Idén 170. alkalommal ünnepelték Rónaszéken a Kálvária búcsút

Szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tartják a rónaszéki római katolikus hívek fogadalmi búcsújukat. A rónaszéki kálvária a szatmári egyházmegye búcsújáró helye is egyben. Idén 170. alkalommal került sor a Kálvária búcsú megünneplésére Rónaszéken, melyen római katolikus és görögkatolikus hívek is részt vettek.

Az ünnepi esemény megszokott módon a település római katolikus templomában kezdődött, ahonnan a zarándokok imádkozva vonultak a Kálvária dombon felállított keresztúthoz Krisztus szenvedésén elmélkedni. A vallásos esemény ünnepi szentmisével ért véget, melyen magyar nyelven Ft. Barta Barnabás, román nyelven pedig Ft. Colopelnic Vasile rónaszéki ukrán görögkatolikus lelkész szónokolt.

Szentbeszédében Barta Barnabás arról beszélt, hogy mindenki saját keresztjét türelemmel igyekszik viselni, pedig mennyire más volna, ha mindenki Krisztussal igyekezne viselni keresztjét.

Ha nem akarunk önmegváltókká lenni, ha beismerjük, hogy Istenre vagyunk utalva, mert csak az Ő gondviselésében élhetünk biztonságban, akkor Krisztussal fogjuk keresztjeinket hordozni és akkor a kereszt valóban Isten erejévé fog válni számunkra. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenre képesek vagyunk, sokszor azt hisszük, hogy nincs szükségünk Istenre, de ezekben a helyzetekben, ezzel a magatartással csak újabb keresztekre fogunk találni.”

fogalmazott a szónok.

A szentmise a pápai, a magyar és a bányászhimnuszok eléneklésével zárult.

A rónaszéki Kálvária kápolna és keresztút Hám János püspök jóvoltából 1848-ban épült. Bodnáruk Alajos egyháztanácsos, Rónaszék egykori polgármestere közösségi oldalán osztotta meg ezzel kapcsolatos ismereteit, melyek szerint 17O évvel ezelőtt, a Szentszék hivatalosan is elismerte és jóváhagyta a búcsút. Az ezzel kapcsolatos kérelmet 1849-ben nyújtotta be Hám János, szentéletű szatmári püspök és kérelmére kedvező válszt 1851. szeptember 14-én kapott.  Ekkor tartották meg először az ünnepélyes Kálvária búcsút, Máramaros népének odaözönlésével. A Szent Kereszt ereklye Eszterházy Károly, egri püspök, adománya.

E 17O év nem volt zökkenőmentes a Rónaszékiek számára de áldottemlékű plébánosaink és a jóhiszemű hívek jóvoltábol megmaradt e felbecsülhetetlen értéke Rónaszéknek. Bizonyítjuk már több évtízede a Nagycsütörtök-i virrasztás alkalmával vagy a Ft. Reszler Mihály által kezdeményezett esperességi keresztút évtízedes hagyományával, hogy a rónaszéki KÁLVÁRIA egyházközségünk, esperességünk, valamint egyházmegyénk büszkesége

vallja bejegyzésében Bodnáruk Alajos.
Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *