Keresés

Helyi hírek Közélet Vélemény

A máramarosszigeti Balázs László élménybeszámolója az Otthonról Haza elnevezésű biciklitúráról

Kicsi, de annál lelkesebb kerékpározó csapat indult el Máramarosszigetről Budapestre,  a nemzeti összetartozás jegyében. Balázs László, az esemény résztvevőjeként élménybeszámolót írt. Ezt közöljük most teljes egészében:

„Otthonról Haza. Oldal · Esemény · Kerékpáros túraútvonal.” Ezt láttam a facebook-on és rákattintottam. Új perspektívák nyíltak.

Amit találtam: egy nagyszerű ötlet, egy lelkes, profi csapat a háttérben, sok résztvevő a magyarlakta területekről, kaland, érdekes helyek és egy felejthetetlen kerékpáros túra.

Két máramarosszigeti indult Otthonról, vagyis Máramarosszigetről, Balázs László és Sztrimbely József. Velünk tartott két nagybányai bringás, egy győri srác és kaptunk egy kiváló kísérőt a szervezők részéről, így összesen hat személy indult kerékpárral. Orosz Krisztofer Levente kísért bennünket a Malomkertbe és látott el jókívánságokkal, útravalónak.

Mindenkinek lehetősége volt 15kg csomagot egy autóra feltenni, ezt az autót egy aranyos, kedves, segítőkész hölgy vezette. A frissítőpontoknál bevárt bennünket banánnal, nápolyszelettel, mindenféle ropival, vízzel. Kitette a szervezet zászlóit, hogy könnyebben megtaláljuk. Debrecenig kísért bennünket.

Első napunk célja Szatmárnémeti volt, útközben megpihentünk Avasújvárosban, ahol Majlát Gábor polgármester fogadott bennünket, bemutatta a várost, majd átadott bennünket Gellén Sándor esperesnek, aki bemutatta az avasújvárosi református templomot.

Egy nehéz, meleg, forgalmas szakasz után megérkeztünk a szatmári szálláshelyünkre és miután felfrissültünk átbuszoztunk a Szejke tanyára, ahol finom bográcsgulyás fogadott bennünket és meglepetésünkre meglátogatott – stílusosan kerékpáron – Kereskényi Gábor szatmári polgármester, Altfatter Tamás-Ferenc prefektus, akik egy családias hangulatban üdvözöltek bennünket.

Lehetetlen részletesen leírni, hogy mi minden történt ezen a néhány napon, az első napot is csak azért írtam le, hogy egy képet mutassak az egész túrának a hangulatáról.

A túrázók csapata folyton bővült, Szatmárnémetiben újabb bringások csatlakoztak hozzánk, Margitán pedig találkoztunk a Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda irányból érkezőkkel, akik már sok km-el és sok nappal előttünk jártak a tekerésben. Székelyhíd környékén megnyíltak az égi csapok és majdnem Debrecenig áztattak, de ez nem vette el senkinek a kedvét a további napok kihívásaitól.

Tisza-tó, Eger, Jászapáti termálfürdőzés után eljutottunk Gödöllőre augusztus 20-án, ahol a Királyi Kastélynál már komoly bringáscsapat lett, miután csatlakoztak hozzánk Kárpátaljáról és Felvidékről.

Budapestre rendőri kísérettel érkeztünk, a járókelők integettek és fényképeztek bennünket és mi vidám csilingeléssel viszonoztuk. Így jutottunk el a mintegy 600 bringásnak fenntartott, körbekerített, őrzött Olimpia parkba, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter üdvözölte a kerekeseket és éreztette velünk, hogy haza érkeztünk. Kajálás, pihenés, fényképezés után elkerekeztünk a négycsillagos úri szállásunkra a Mercure Budapest Castle Hill-be, majd egy felfrissülés után kimentünk a Duna partra, ahol ismét fenntartott helyről várhattuk a Szent Isván napi tűzijátékot. A sok ember, a tűzijáték tematikája, a sok új barát, akiket a túra során megismertünk egy különleges állapotot hozott létre, mindenki érezte, hogy egy különleges alkalom volt ezen a túrán részt venni.

A túra számokban

Máramarossziget-Szatmárnémeti: 112km, 563m össz-emekedés

Szatmárnémeti-Debrecen: 146km, 427m össz-emelkedés

Debrecen-Eger: 132km, 224m össz-emelkedés

Eger-Jászapáti: 73km, 256m össz-emelkedés

Jászapáti-Budapest 106km, 450m össz-emelkedés

Ezt a túrát bárkinek ajánlom, akinek gyakorlata van hosszabb kerékpározásban, és több órás, hosszú távú tevékenységek állnak már mögötte az adott évben. Gyakorlat nélkül csak kínlódás, de egy kis gyakorlattal nagyon nagy élmény. Bizonyíték erre a szatmári Anna, aki 70 évesen eltekert Szatmárnémetiből Budapestre.

Köszönet a szervezőknek a lelkes munkájukért, hogy biztonságban kalauzoltak bennünket, kényeztettek kajával, vízzel, programokat szerveztek számunkra, szállást intéztek, hogy mi, résztvevők egy aktív szabadságban vehessünk részt.

Balázs László

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő