Keresés

Helyi hírek Közélet

Szülővárosa, Máramarossziget díszpolgára lett Hédi Fried holokauszt-túlélő

Curmei Adriana, máramarosszigeti helyi tanácsos kezdeményezésére, augusztus 31-én a város díszpolgárává avatták Hédi Fried, zsidó írót és pszichológust, a holokauszt túlélőjét.

Hédi Fried 1924-ben látott napvilágot Máramarosszigeten. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd a miskolci tanítóképzőbe nyer felvételt. 1944. április 9-én, pészah utolsó estéjén érkezik az utasítás, hogy a családoknak a csendőrség kíséretében el kell hagyni lakásukat, hogy a gettóba költözzenek. Családja az elsők között volt Máramarosszigeten, akiknek lapos tetejű, funkcionalista házuk volt, kerttel, fürdőszobával, angolvécével és meleg vízzel, a szobák pedig tele könyvekkel, bizalommal és szeretettel. Hédi Friedet és családját május 16-án viszik el Máramarosszigetről Auschwitzba.

Hédi Fried húszévesen megjárta Auschwitz poklát, a felszabadulás pedig Bergen-Belsenben érte. 1945 júliusában érkezett Svédországba, ahol véglegesen letelepedett. Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Raoul Wallenberg-díjjal jutalmazták, műveit a neves svéd Natur& Kultur kiadó adja ki.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *