Keresés

Vélemény

Ember, vagy medve a teremtés koronája?

Kedélyeket felborzoló kérdéssé vált az utóbbi időszakban a medvekérdés Romániában. A főleg Székelyföldet érintő probléma napi szinten érzékelteti a társadalommal, hogy baj van. Egyesek az emberi élet mellett kardoskodnak, mások pedig a medvéket féltik a kilövéstől.

Az elszaporodó állomány miatt egyre gyakoribbak a medvetámadások, melyek között volt már halálos végződésű is. Ember, vagy medve? Ez itt a kérdés. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére elfogadtak egy olyan törvényt, ami lehetővé teszi az agresszív medvék kilövését. És itt kezdődött a nagyobb cirkusz. Végeláthatatlan támadások érték emiatt a minisztert: nem szakmabeli, ezért nem ért a medvekérdéshez, ha nem vágták volna ki az erdőket, nem jönnének le a medvék a hegyekből, stb.

Amíg sokan és jogosan az emberi élet méltóságát és fontosságát igyekeznek hangoztatni és védeni, addig mások, túlságosan is szubjektív módon a medvék kilövése ellen tiltakoznak.

Ismeretes lehet sokak számára Arthur nevű medve esete, akit egy osztrák herceg lőtt le. Hatalmas port kavart az ügy, természetvédők és aktivisták zorgatták fel a fél világot Arthurt siratva. Nem így a nyáját legeltető pásztort, akit viszont medve sebesített meg halálosan, társát pedig életveszélyesen.  

Gondoltak-e vajon az egymással vitatkozó felek, hogy az egymásnak feszülés még nem megoldás? A nem látszik a fától az erdő helyzet esetéből kiindulva, nyugodtan megállapítható, hogy sok beszéd, szegénység.

Én is szeretem a természetet és az állatvilágot. De az embert még inkább, hisz mégiscsak a teremtés koronája. A medveféltőket is igyekszem megérteni. De ideje volna belátniuk, hogy a helyzet tarthatatlansága, megoldást sürget. Eddig jobb nem született, mint az agresszív medvék kilövése. Tudom, nem tetszik és felháborító. De csakis azért lehet ez, mert nem találkoztak még medvével… 

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *