Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Felújítják a máramarosszigeti református templom orgonáját

Megújul a máramarosszigeti református templom orgonája, tudtuk meg Lovász István lelkipásztortól. A felújítási munkálatokkal, a karbantartás általi állagmegőrzést szeretnék elérni.

Pneumatikus orgona lévén, sokkal gondosabban kell a felújítást elvégezni, mivel a pneumatikus orgonák struktúrája komplexebb a mechanikus orgonákhoz képest. A legnagyobb gondot a karbantartási munkálatainak elhanyagolása jelenti a több mint 1400 sípból álló orgonának. Emiatt kell most intonációs gondokkal küzdeni és ezeket korrigálni, a sípokból a vakolathulladékot eltávolítani, ami a gondatlan kezelés által került a sípokba, de a membráncsere is szükséges volt. A sérült sípokat gyergyószentmiklósi műhelybe szállították, ahol szakszerű módon újítják fel, szükség esetén pedig cserélik azokat. A klaviatúrán a billentyűk borításának cseréjét is számba veszik. 

 A munkálatok elvégzésével, a sok referenciával rendelkező Botka Attila orgonajavítót bízták meg. A szilágysági orgonajavító legalább ötven orgonának a felújítását vállalta és végezte el eddig. Egyik ilyen referencia munkája a szatmárnémeti láncos templom orgonájának a felújítása is. Tevékenységét hobbi szinten űzi.

A máramarosszigeti református templom orgonája 1912-ben épült a budapesti Rieger Orgonagyárban. Két manuálos és 21 regiszteres, pneumatikus orgona, melynek fújtatása lábbal, vagy elektronikus ventillátorral történik. Az első világháború során 45 darab sípját háborús célokra szolgáltatták be, melyeket 1922-ben pótoltak. Az 1931-es tűzvészben megrongálódott orgonát a szatmári Csekey Pál állította helyre. Legutóbb komoly szerkezeti javítást 1966-ban végeztek rajta.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő