Keresés

Helyi hírek Közélet

A máramarosszigeti városi tanács megszavazta a háromnyelvű helységnévtábla kihelyezését

A máramarosszigeti helyi tanács pozitívan bírálta Iuga Nicolae és Gavrila Mihail helyi tanácsosok kezdeményezését, ami a háromnyelvű helységnévtábla kihelyezését mozdította elő. A döntés értelmében a város bejárati, valamint kijárati helységnévtábláin román, magyar, illetve ukrán nyelvű feliratok fognak szerepelni.

Az RMDSZ Történelmi Máramaros szervezete közösségi oldalán köszönte meg a román többségi tanácsosok szavazatát, akik a mai döntésükkel az európai normalitás pályájára helyezték a várost. Köszönetet mondtak az RMDSZ színeiben megválasztott helyi tanácsosának, Béres Ildikónak, aki kulcsfontosságú szerepet játszott a határozat elfogadásában.

A döntés azért is számít óriási eredménynek, mert a városban alig tíz százalékos a magyarság számaránya, így a közigazgatási törvény szerint nem lenne kötelező kihelyezni a többnyelvű helységnévtáblát.

Béres Ildikó, korábbi alpolgármester kezdeményezésére Máramarossziget bejáratainál egyszer már kihelyeztek 2019 októberében egy kétnyelvű helységnévtáblát, ám alig pár napra rá a magyar elnevezést leragasztották, majd a táblát eltávolították.

Fotó: Lovász Dénes

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *