Keresés

Helyi hírek Közélet

Orosz Krisztofer-Levente: Az RMDSZ olyan, amilyen emberek alkotják

A SZÁT (Szövetségi Állandó Tanács) döntésének következtében, mozgóurnás tisztújítást szervez az RMDSZ Történelmi Máramaros minden helyi szervezete. A máramarosszigeti tisztújításra május 30-án kerül sor, ahová egy ember nyújtotta be jelentkezését az elnöki tisztség betöltéséért, Orosz Krisztofer-Levente személyében. A jelölt, egy interjú keretében mesélt szerkesztőségünknek indulási szándékáról, terveiről és céljairól.

Tinca Richard: Mit szeretne leginkább megváltoztatni?

Orosz Krisztofer-Levente: Amit, szinte a legnehezebb: a percepciót. Azt szoktuk mondani, hogy az RMDSZ mindenütt olyan, amilyen emberek alkotják helyi szinten. Más az RMDSZ és a róla alkotott kép Szatmáron, vagy Sepsiszentgyörgyön, mint Székelyudvarhelyen. A döntés most a mi kezünkben, a közösség kezében van. Élni kell ezzel a lehetőséggel, hogy azok az emberek dolgozzanak ezért a közösségért az elkövetkező négy esztendőben, akikben a legjobban bízunk. Akarnunk kell a változást, elsősorban saját magunk részvétele és vélemény-nyilvánítása által, legyőzve a szkepszist, az „úgy sem lehet, úgy sem érdemes” típusú viszonyulást. Minden igazi változás mi magunkban kezdődik el és kötelezi az általunk megválasztottakat, hogy törekedjenek a legjobbat kihozni magukból a közösség érdekében. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy vasárnap mindenki menjen el és vegyen részt a tisztújítási szavazáson.

T. R.: Milyen prioritásokkal rendelkezik? Ha öt prioritást kellene, hogy mondjon melyek lennének azok?

O. K.-L.: A problémák felleltározása, megoldások beazonosítása, az elképzelések, közösségi projektek prioritizálása és megvalósítása. Nehéz a kérdés és még nehezebb a válasz. Nem tudnék rangsorolni, hisz szinte mindent egyforma fontosnak tartok. Minden téren szükséges a mihamarabbi munka elkezdése.   

Fotó: Cziple Hanna-Gerda

T. R.: Mit gondol, mi a legsürgetőbb feladata?

O. K.-L.: Az előbb vázolt és más prioritások megvalósítása teljes mértékben a megújult választmány csapattá formálásának, egybekovácsolásának függvénye lesz. A dolgok menete nagyban függ majd a csapatmunkától. Ez nem egyszemélyes vállalkozás. 

T. R.: Úgy gondolja, hogy a Máramarosszigeti RMDSZ szervezetének elnökeként vissza tudja nyerni a város magyarságának bizalmát?

O. K.-L.: Az emberek bizalmát sokkal könnyebb elveszíteni, mint visszanyerni. De én hiszem, hogy sok munkával, a megújult válaszmány csapatával közösen sikerülni fog. Ezért hangsúlyozom újra: ha jól és összehangoltan tud majd munkálkodni a csapat, akkor hamarosan érezhetővé válik a bizalom, a remény megerősödése. Azzal indítottam, hogy alapvetően optimista alkat vagyok. A közösségen belül érzékelhetően sokan vannak, akik ezért a közös ügyért tenni tudnak és akarnak, csak engedni kell őket is dolgozni és megbecsülni a munkájukat. Ahhoz. hogy az emberek ismét bízni tudjanak az RMDSZ-ben, a szervezetnek is bíznia kell az emberekben.  

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *