Keresés

Belföldi hírek Helyi hírek

Lejártak az első tisztújítások a Történelmi Máramarosban

Megszülettek az első eredmények az RMDSZ Történelmi Máramaros három szervezetében. Tegnap Felsővisón és Nagybocskó községében ejtették meg a tisztújításokat, ma este pedig Hosszúmezőn zárták a helyi szervezet tisztújítását. Míg Felsővisón és Hosszúmezőn állóurnás tisztújítást tartottak, addig Nagybocskón és a hozzátartozó Tiszaveresmarton és Tiszakarácsonyfalván mozgóurnás választáson vehettek részt a szavazni vágyók.

Felsővisón mindössze 40 személy adta le voksát, szám, ami nem sokkal tér el a legutóbbi választásokon leadott voksok számától. Itt az egyetlen elnökjelöltnek, Dóczi Mária Bernadettnek szavaztak bizalmat a felsővisóiak. A leadott szavazatok számának függvényében a helyi választmányba bejutott Bardóczi Andrea, Péter Mária Piroska és Konrádi Imre.

Nagy meglepetést okozott a főleg Nagybocskóra és Tiszaveresmartra koncentráló mozgóurnás tisztújítás, ahol eddig, tisztújítás alkalmával, még soha nem tapasztalt számban szavaztak az érdekeltek. Itt összesen 80 ember választotta meg az RMDSZ helyi szervezetének új vezetőségét. A dolog pikantériája az, hogy a most leadott szavazatok száma messze eltér a legutóbbi parlamenti és helyhatósági választások alkalmával, az RMDSZ-re leadott szavazatok számától. A 2020-as parlamenti választások alkalmával Nagybocskó községben összesen 11-en szavaztak az RMDSZ képviselőjelöltjére, a helyhatósági választásokon pedig 39 szavazat jutott a szervezetet képviselő megyei tanácsosjelöltekre. Az itteni szervezet elnöke Zborovszki Mária lett, míg a választmány a leadott szavazatok számának függvényében e képpen alakult: Kéray Mátyás Károly, Scheff Mária és Sarkady Beáta Imola.

Máramaros egykori koronavárosában, Hosszúmezőn rendhagyó módon 136-an járultak urnához. Itt a szervezet elnöki pozícióját R. Fekete Lajos jelenlegi polgármester pályázta meg sikeresen. A leadott 136 szavazatból 131 személy szavazott érvényesen az elnökjelöltre. Szorosabb volt a választmányi tagok megmérettetése. Az öt választmányi helyre heten jelentkeztek, végül a hét jelentkezőből Megyeri Sándor és Nagy Jácint maradtak alul. A választmány jelöltjeire leadott 136 szavazatból 129 volt érvényes. Végül a leadott szavazatok száma szerint, Hosszúmezőn a következő sorrend állt fel az új választmányba: Hávrics Mónka Mária, Kósa Attila, Pál Odete, Géczi Zoltán és Máté Ottó. A mostanig megújult három szervezet választmánya a későbbiekben még kiegészülhet az egyházak, vagy civil szervezetek által delegált tagokkal. Történelmi Máramarosban a következő tisztújítást Borsabányán szervezik meg május 22-én.

Megosztás

1 hozzászólás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *