Keresés

Diákélet Helyi hírek Közélet

Máramarosszigeti fiatalokkal találkozott Oltean Csongor ifjúsági államtitkár

2021. április 29-én Máramarosszigeten tett látogatása alkalmával magyar fiatalokkal találkozott Oltean Csongor, az Ifjúsági és Sportminisztérium RMDSZ-es államtitkára. Az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének irodájában a romániai fiatalok jövőképéről beszélgetett a máramarosszigeti ifjúsággal. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy különös figyelmet kell fordítani a szórványközösségekben élő fiatalokra.

A találkozó kezdetén Csongovai Helga, a Máramarosszigeti Ifjúsági Tanács elnöke bemutatta a frissen alakult helyi szervezetet.

„30 év távlatából egy rendkívüli esemény tanúi lehetünk, hogy hosszú évek után megalakulhatott egy a máramarosszigeti fiatalok érdekeit képviselő szervezett”

fogalmazott Csongovai Helga.

A máramarosszigeti fiatalok elmondásaiból kiderült, hogy városuk egyáltalán nem nevezhető fiatalbarátnak. Hiányolják a bicikliutakat, a kulturális helyeket, valamint elrettentőnek minősítették a máramarosszigeti munkaviszonyokat és lehetőségeket.

Oltean Csongor államtitkár véleménye szerint, sürgős intézkedésekre volna szükség annak érdekében, hogy a romániai fiatalok ne hagyják el szülőhelyüket és ne máshol keressék boldogulásukat. 

A beszélgetésből továbbá kiderült, hogy a törvény által biztosított és ifjúsági tevékenységekre szánt önkormányzati keretösszegek nem mindenhol biztosítottak. Erről a megyei prefektussal történt találkozójukon is szót ejtett. Mint elmondta, Máramaros megyében a települések több mint fele bevezette a helyi költségvetésbe az ifjúsági programokra szánt keretösszegeket, Máramarossziget azonban nem sorolható közéjük. Ennek kapcsán bátorította az RMDSZ helyi vezetőségét, hogy megfelelő módon támogassák a jövőben ezt, az amúgy törvény által kötelezett keretösszeg költségvetésbe való iktatását. 

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *