Keresés

Helyi hírek Közélet

MÁRAMAROSSZIGET: Hollósy Simon festőművésznek állítanak szobrot Máramarosszigeten

Idén 125 éve annak, hogy megalakult a nagybányai festőiskola, melynek alapítója a máramarosszigeti születésű Hollósy Simon festőművész. Ezen évforduló alkalmával, egy programsorozattal emlékeznek a festő szülővárosában e jeles eseményre, mely programsorozatnak kiemelkedő részét képezi egy Hollósy Simont ábrázoló műalkotás.   

Az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének közreműködésével sikerült tető alá hozni egy megállapodást, amit a máramarosszigeti polgármesteri hivatal, a máramarosszigeti Simonchicz Incze Kulturális Egyesület és a nagybányai Arte + alapítvány képviselői írtak alá f.é. április 16-án, Máramarossziget polgármesteri hivatalában.  

Ezen megállapodás értelmében, a nagybányai festőiskola megalapításának 125 éves évfordulója alkalmából, egy Máramarosszigeten megrendezett programsor lebonyolításában állapodtak meg, melynek kiemelkedő része egy, a festőművész tiszteletére állított egészalakos szobor.

A kezdeményezők elképzelése szerint, a Marius Mureșan szobrászművész alkotását dicsérő egészalakos bronzszobor, Máramarossziget főterén, a festő egykori szülőházának szomszédságában kapna helyet. A nagy festő alakját ábrázoló alkotás összköltsége kb. 30.000 euró, mely összeg a szervezők reménye szerint állami forrásból biztosítható lesz.   

Ezen túl a kezdeményezők egy olyan programsorozatban is gondolkodnak, ami szintén a jeles évfordulóra való méltó megemlékezést szolgálja. 

E kiemelkedő jelentőséggel bíró programsor lebonyolítását tekintve, a megállapodás értelmében a máramarosszigeti városháza biztosítani fogja a szükséges jogi és adminisztratív keretet, a kulturális program szervezésére és a szükséges költségkeret beszerzésére a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület, valamint az Arte + alapítvány vállalkoztak.  

Amint azt a megállapodást aláíró alapítvány és civilszervezet képviselőitől megtudhattuk, Moldovan Vasile polgármester készséggel támogatja az ügyet. Ebben szerepet játszottak az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének munkatársai is, akik közreműködésével sikerült a szóban forgó megállapodást létrehozni.

A szervezők a programsor bővítése érdekében más civil szervezetek és érdekelt személyek közreműködését is szívesen fogadják.  

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *