Keresés

Belföldi hírek Közélet

Máramarosi alelnök: Románia szégyellhetné magát Magyarország rendszeres szennyezéséért

„Magyarországi szomszédaink számára mi olyanok vagyunk, mint a felső szomszéd, aki mindig eláztat” – írta le plasztikusan a Romániából a határ menti folyók révén rendszeresen Magyarországra jutó szennyezést Radu Trufan, a Máramaros megyei önkormányzat alelnöke.

Az USR–PLUS színeiben megválasztott elöljáró szerint a Tisza és Szamos folyókon történő rendszeres határ menti szennyezés „komoly problémát” jelent mind a hazai, mind a magyarországi hatóságok számára, és Romániának megoldásokat kellene találni a rendezésére. Az Agerpresnek nyilatkozva rámutatott: miközben Románia rossz szomszédként rendszeresen „elárasztja” szomszédját, nem tesz semmit a probléma megelőzése érdekében és biztosítékot sem ad arra, hogy többet nem fog előfordulni.

„Amint a magyarországi hatóságoktól megtudtuk: a Magyarországra átfolyó két folyón, a Szamoson és a Tiszán percenként 50–70 petpalack jut át Romániából Magyarországra, amit szégyellnünk kellene”

idézte a hírügynökség Trufant

A Máramaros megyei alelnök szerint mihamarabb gyakorlati megoldásokat kell találni, a polgármesterek, pedagógusok, lelkészek bevonásával változtatni a lakosság mentalitásán. Elmondta: a petpalackok összegyűjtésére is létezik technikai megoldás, uniós támogatással mobilgátakat lehetne felszerelni a folyókon, melyek még a határ előtt feltartóztatnák a romániai szemetet.

Az is segíthet a helyzeten, mondta, hogy jövőtől visszaválthatók lesznek a műanyag palackok. Addig is nem nagyon van amit tenni a szennyezés ellen, vélte az alelnök egy korábbi szemétgyűjtési akciót említve. Rámutatott: a Lápos folyó partjának a kitakarítása után pár órával újabb petpalackok úsztak a vízen, hét óra múlva pedig ugyanannyi hulladék halmozódott fel, mint a szemétgyűjtési akció előtt.

Arra is kitért, hogy a folyókon úszó műanyaghulladék mellett Máramaros megyének a rendszeres környezetszennyezéssel is meg kell küzdenie. A fakitermelés, a nem megfelelően bezárt régi bányák, zagytározók révén a csurgalékvíz többnyire a folyókba kerül, és a műanyaghulladékhoz hasonlóan Magyarországon köt ki.

Mint ismeretes, Áder János magyar köztársasági elnök korábban többször is felszólította Romániát, tegyen valamit a folyószennyezés ellen, mely mindkét országot súlyosan érinti.

kronikaonline.ro

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *