Keresés

Helyi hírek Közélet

Felszabadultabban ünnepelt a máramarosszigetiek többsége húsvétkor

A tavalyi szigorú korlátozások nem tették lehetővé a húsvét megszokott módon történő megünneplését. Idén azonban szinte teljes mértékben a régi kerékvágásba állt vissza a húsvét megünneplése Máramarosszigeten és környékén egyaránt.

A nagycsütörtöki, nagypénteki, nagyszombati és húsvétvasárnapi misék és szertartások résztvevőinek számán meglátszott egyesek esetleges félelme, ami miatt távol maradtak a templomtól, de az ünnep templomban való megélésének lehetősége, minden járványügyi szabályozás ellenére, nagyon sok hívőt megmozgatott.

A római katolikus egyház egyes szertartásaiban és vallásos cselekedeteiben is, püspöki rendelkezés következtében változások álltak be. Ennek tudható be a nagypénteki kereszthódolat alkalmával elmaradt keresztcsókolás, vagy a nagyszombati feltámadási körmenet elmaradása is.

Minden szabályozás ellenére szép számban vettek részt a hívők a liturgikus cselekményeken. A húsvétvasárnapi ételszentelés eseményét is, melyen szintén nagy számban vettek részt a máramarosszigetiek, fegyelmezettség és kultúráltság jellemezte, ami a városban élő más vallásúak figyelmét is felkeltette. Román nyelvű közösségi oldalon dicsérték az ételszentelés lefolyásának módját.

Vasile Moldovan polgármester, Daniela Oniţa Ivaşcu alpolgármester, valamint Gabriel Filipciuc helyi tanácsos is üdvözölte közösségi oldalán a most ünneplőket és kívánt boldog húsvétot nekik.

ujszo.ro

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *