Keresés

Belföldi hírek Közélet

Egy felmérés szerint a románok fele úgy gondolja, Magyarország el akarja szakítani Erdélyt

A nacionalizmusról és az álhírekről készített felmérés meglepő eredményeket hozott.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok túlnyomó többsége úgy érzi: másodrangú állampolgárnak tekintik Európában, csaknem ötven százalékuk szerint pedig Magyarország Erdéllyel kapcsolatos politikája az országrész elszakítását célozza – írja az MTI.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet hétfőn tette közzé a Társadalmi bizalmatlanság: Nyugat vagy Kelet, a nacionalizmus térnyerése az álhírek félretájékoztatás korában című felmérésének harmadik, a nemzeti elfogultsággal kapcsolatos részét. A felmérés készítői többek között arra voltak kíváncsiak: egyetértenek-e a megkérdezettek azzal, hogy Magyarország el akarja szakítani Erdélyt Romániától.

A válaszadók 49,5 válaszolt igennel, 43,2 százalékuk nemmel, 7,4 százalékuk nem válaszolt, vagy nem tudta, mit válaszoljon.

Azzal az állítással, hogy Romániának védenie kell a területén élő nemzeti kisebbségek jogait, a megkérdezettek 87,2 százaléka értett egyet, 11 százalékuk viszont nemmel válaszolt. A felmérésből kiderült: a románok több mint fele úgy véli, hogy az ország schengeni csatlakozásának megakadályozása hátterében egyes uniós tagállamok gazdasági érdekei állnak, míg 43,5 százalékuk véli úgy, hogy Románia nem teljesíti az összes csatlakozási feltételt.

A felmérésből kiderül még, hogy a megkérdezettek több mint 78 százaléka szerint a románokat másodrangú állampolgároknak tekintik Európában, 56 százalékuk szerint főleg a külföldi cégek felelősek a romániai környezetszennyezésért, és több mint 35 százalék szerint azért nem halad az autópálya-építés, mert idegen hatalmak akarják megakadályozni Románia fejlődését.

Az INSCOP felmérésének első része szerint Románia lakóinak többsége úgy véli, hogy országának a nyugati politikai és katonai szövetségekben a helye, de akkor is érvényesítenie kell nemzeti érdekeit, ha emiatt az Európai Unióból történő kizárását kockáztatják. A múlt szerdán közölt második részből kiderült, hogy az EU-ban a megkérdezettek 51,6 százaléka bízik (47,5 százalékuk nem), a NATO-ban pedig 49,4 százalékuk (47,9 százalékuk nem). Ami az egyes országokat illeti, a románok körében Németország bizalmi indexe 58, az Egyesült Államoké 47, Kínáé 19, Oroszországé pedig 16 százalékos.

hvg.hu

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *