Keresés

Helyi hírek Közélet

Béres István: meglépte más azt, amit régóta tervezek

Rövid időn belül gyorsan elterjedt a hír a magyar és román sajtóban egyaránt, miszerint az RMDSZ felsőbb szintjén, a Szövetségi Állandó Tanácsban meghozott döntés értelmében, négy területi elnöktől vonták meg a bizalmat és hívták vissza őket. A négy területi elnök közül az egyik a Nagybánya területi RMDSZ, a másik pedig a Történelmi Máramaros területi RMDSZ elnöke. Előbbi Vida Noémi, utóbbi pedig Béres István László személyében. Amint azt hivatalosan közölte is, a SZÁT a helyhatósági választásokon elért gyenge eredményekre való tekintettel hozta meg. A döntés kapcsán megszólalt Béres István László is, aki szerkesztőségünkhöz eljuttatott két oldalas közleményében fejti véleményét.

 Meglepte a hír , Béres István területi elnököt, miszerint helyébe ideiglenes ügyvivőt neveztek ki Horváth Anna személyében. Ezt a döntést Béres István  gordiuszi megoldásnak nevezi. 

„2016-ban az RMDSZ visszaszerzi 12 év után Hosszómező polgármesteri székét. Visszaszerzi 8 év után a máramarosszigeti alpolgármesteri széket, valamint bejuttat 7 tanácsost az önkormányzatokba.

Egy szó sem hangzik el, eltelik szinte 1 hónap mire felkerülünk a nyilvántartás bizonyos táblájára. Jön 2020, pandémia, félelem stb. Hosszúmezőn sok munkával amiből jómagam is kivettem a részem, sikerül duplázni sőt, 1 tanácsossal többet bevinni a helyi önkormányzatba. Van polgármester, alpolgármester. Szigeten mivel ellenünk összefogtak sokan, nagyon sok magyar szavazat ment el más román pártokra, elvittek tőlünk szavazatokat és a szigeti szervezett 23 szavazat miatt elvesztett egy tanácsost és kétséges lett az alpolgármesteri szék is, amit írásban fogadott meg a PSD és mi nekik polgármestert állítottunk. Ha az abszolút számokat nézzük, 2016  1 polgármster, 1 alpolgármester, 7anácsos, 2020-ban  1 polgármester, 1 alpolgármester, 7 tanácsos” – fogalmaz közleményében Béres.

Értetlenül fogadja továbbá a rossz eredményre való hivatkozást, hisz mint fogalmaz, az eredmény ugyanaz, semmivel sem roszabb, csupán egy municípiumi alpolgármester helyett, lett egy községi alpolgármestere az RMDSZ-nek a Történelmi Máramarosban. 

„Nem kérdőjelezem meg a döntés jogosságát. De a végrehajtás formáját, az időzítését egyszerűen elítélem. Elmondom miért. Egyszerűen büntetésnek tűnik, mivel ezt most miért járványban kellett meghozni, amikor nem is lehet lépni! Most karácsony, a szeretet ünnepe, az év vége előtt, hogy esetleg azok akik benne vannak szenvedjenek, kérdem én. 20 éve vagyok vezető beosztásban, sok olyan döntést hoztam meg melyek emberek sorsát érintették, de mindig megpróbáltam a legkevesebb fájdalmat okozni! ! Ez engem egy kicsit máshogy  érintett , mivel én nem vagyok összekötve az RMDSZ-el megélhetés szempontjából. Nekem  van saját életem is, sok munkám, de ez a döntés most váratlanul érintett,  nem okozott fájdalmat, csak egy kis keserűséget.” – fejti ki véleményét a döntés módszerét illetőleg.

Nyilatkozatában arról is árulkodik a politikus, hogy tervei között amúgy is szerepelt a lemondás, csupán az RMDSZ-hez való erős kötődés hátráltatta ebben. Sőt ezek után az RMDSZ máramarosszigeti elnökségének az átadását is fontolóra vette, de mint fogalmaz, tiszteletből nem tudja megtenni hirtelen, Horváth Anna kinevezett ideiglenes ügyvivővel szemben, akinek úgy érzi, hogy segítenie kell.

A döntés időpontját kifogásoló politikus elmondása szerint, az ehhez fogható lépéseket nem karácsony előtt kell megtenni, amikor mindenkit érzékenyebben érintenek az ehhez hasonló döntések: „Annyi tragédiával vagyunk körülvéve, itt az RMDSZ-en belül is, nem hiányzik azok életét még jobban megkeseríteni akik évtizedeken keresztül dolgoztak ennek a szervezetnek. Én ilyen tájba mindig megpróbálok jónak lenni, többet figyelni a környezetemre és többet juttatni azoknak akik rászorulnak! Ezek azok a témák amelyek miatt kiakadtam, túlon túl azon, hogy végre szabadnak érzem magam és nem kell 20 órát dolgozzam egy nap, ahogy az eltelt 10 napban is történt”   

Többek között Béres István lemosdatásának okát az Apjok Norbert parlamenti képviselőjelölttel, vagy amint fogalmaz, „a megye üdvöskéjével” vívott harcban is látja: „És miért büntetés, mert hozzányúltunk a megye üdvöskéjéhez, aki hol lemond, hol meggondolja magát és keresi a felsőfokú diplomáját, amely nélkül a szabályok szerint nem lehetne képviselő. A parlamenti választásokon, elértük a megyébe az 5 százalékot, lett 1 képviselőnk és erre jött a hidegzuhany, most ünnepek előtt! Igaz ha nem lett volna mandátum sok gond megoldódott volna, de végül is nem Noémi és nem én fogom megfeszíteni, hanem a becsapott máramarosi magyarság” – mondja Apjokról és a vele kapcsolatos ügyről. 

Alább közreadjuk a szerkesztőségünkhöz eljuttatott teljes nyilatkozatot: 

 A szórvány magyarság gondjai megoldva egy vágással!

    Eltelt több mint 2300 év és újra alkalmazva lett a gordiuszi megoldás. Mint tudni lehet, a december 9-én ülésező SZÁT, (Szövetségi Állandó Tanács), azt a döntést hozta meg, hogy a helyhatósági választások gyenge eredménye miatt, az alapszabályzat odavonatkozó cikkelye értelmében, ideiglenes ügyvezető elnököket nevez ki, Temes, Brassó, Nagybánya és Történelmi Máramaros területi szervezetei élére, a tisztújítás lebonyolításáig.

     Járjuk egy kicsit körül a témát, hogy megértsük a körülményeket. 2016-ban az RMDSZ visszaszerzi 12 év után Hosszómező polgármesteri székét.Visszaszerzi 8 év után a máramarosszigeti alpolgármesteri széket, valamint bejuttat 7 tanácsost az önkormányzatokba.

Egy szó sem hangzik el, eltelik szinte 1 hónap mire felkerülünk a nyilvántartás bizonyos táblájára. Jön 2020, pandémia, félelem stb. Hosszúmezőn sok munkával amiből jómagam is kivettem a részem, sikerül duplázni sőt, 1 tanácsossal többet bevinni a helyi önkormányzatba. Van polgármester, alpolgármester. Szigeten mivel ellenünk összefogtak sokan, nagyon sok magyar szavazat ment el más román pártokra, elvittek tőlünk szavazatokat és a szigeti szervezett 23 szavazat miatt elvesztett egy tanácsost és kétséges lett az alpolgármesteri szék is, amit írásban fogadott meg a PSD és mi nekik polgármestert állítottunk. Ha az abszolút számokat nézzük, 

  • 2016  1 polgármester

          1 alpolgármester 

          7anácsos

  • 2020  1 polgármester

          1 alpolgármester

          7 tanácsos

       Ezekután kérdem én hol van az a nagyon rossz eredmány, bár igaz egy municípiumi alpolgármestert lecseréltünk egy községire, ez az egyetlen külömbség. Az országban sok olyan megyei szervezet van, főleg szorványban, de a tömbben is, ahol sokkal rosszabbak az eredmények. Nem kérdőjelezem meg a döntés jogosságát. De a végrehajtás formáját, az időzítését egyszerűen elítélem. Elmondom miért. Egyszerüen büntetésnek tűnik, mivel ezt most miért pandámiában kellett meghozni, amikor nem is lehet lépni! Most karácsony, a szeretet ünnepe, az év vége előtt, hogy esetleg azok akik benne vannak szenvedjenek, kérdem én? 20 éve vagyok vezető beosztásban, sok olyan döntést hoztam meg melyek emberek sorsát érintették, de mindig megpróbáltam a legkevesebb fájdalmat okozni! Ez engem  kicsit máshogy  érintett , mivel én nem vagyok összekötve az RMDSZ-el megélhatés szemponjából. Nekem  van saját életem is, sok munkám, de ez a döntés most váratlanul érintett,  nem okozott fájdalmat, csak egy kis keserűséget. Meglépte más azt, amit régóta tervezek de nem volt erőm megtenni, mivel én a szívemen keresztül kötödöm az RMDSZ-hez. 30 év tagság, 17  év belső munka. Ezt a kötödést soha senki nem fogja tudni átvágni egy suhintással. Az RMDSZ  már régóta az életem része, a törődés a közösséggel az is fog maradni, akkor is ha csak kukta leszek és nem szakács. Miért nem hozták meg a döntést a választások után, az lett volna tisztességes és nem miután az ember kidolgozza magát egy újabb választáson. Én kedves kolleganőmet sajnálom Nagybányáról, mert neki nehezebb minden szempontból, még akkor is ha sok hibát vétett, ott vannak a befejezetlen tárgyalások, semmi sincs befejezve, és Ő szívvel lélekkel tette a dolgát. Hogy miért büntetés, amely üt a legkissebbeken, mert 10 perc után kint volt a világhálon, amikor normális körülmények között mindig másnap jelennek meg a döntések. Annyi tragédiával vagyunk körülvéve, itt az RMDSZ-en belül is, nem hiányzik azok életét még jobban megkeseríteni akik évtizedeken kereszrtül dolgoztak ennek a szervezetnek. Én ilyen tájba mindig megpróbálok jónak lenni, többet figyelni a környezetemre és többet juttatni azoknak akik rászorulnak! Ezek azok a témák amelyek miatt kiakadtam, túlon túl azon, hogy végre szabadnak érzem magam és nem kell 20 órát dolgozzam egy nap, ahogy az eltelt 10 napban is történt. Sőt, jön végre egy ügyes okos hölgy, akivel végre megoszthatjuk problémáinkat és hátha olyan megoldásokat találunk, amiket már hosszú évek óta keresünk. Minket csak 4 -évenként kérdeztek meg, de csak akkor is ha rosszabb volt az eredmény, előtte szinte soha. Azon gondolkoztam, hogy lemondok a szigeti szervezet éléről is és becsukom végre magam mögött az ajtót, de nem tudom megtenni aval akit kineveztek hozzánk, Horvát Ancsa személyében mivel túlzottan tisztelem mint ember mint kolléga, most úgy érzem segíteni akarok neki, de még gondolkozom.  

         És miért büntetés, mert hozzányultunk a megye üdvöskéjéhez, aki hol lemond, hol meggondolja magát és keresi a felsőfokú diplomáját, amely nélkül a szabályok szerint nem lehetne képviselő. A parlamenti választásokon, elértük a megyébe az 5 százalékot, lett 1 képviselőnk és erre jött a hidegzuhany, most ünnepek előtt! 

        Igaz ha nem lett volna mandátum sok gond megoldódott volna, de végül is nem Noémi és nem én fogom megfeszíteni, hanem a becsapott máramarosi magyarság.

Sajnálom, nem sikerült röviden mindent elmondani amit még kellett volna, de úgy éreztem kell tudjanak, tudjatok róla kedves  máramarosi magyarok, hogy mi a története ennek a határozatnak. Én kívánok ez úton is kegyelemben gazdag, boldog Karácsonyi Ünnepeket, vigyázzanak önökre, családjaikra, hogy egészségben várjuk, a  remélhetően  jobb, boldogabb Új évet. 

              Tisztelettel mindenki iránt !      Dr. Béres István László 

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *