Keresés

Belföldi hírek Közélet

Szijjártó Péter Marosvásárhelyen: vasárnap vegyünk részt a parlamenti választáson, és szavazzunk az RMDSZ-re!

Mi azt gondoljuk, hogy a magyar-román együttműködés még sikeresebbé tételéhez hasznos lenne egy erős RMDSZ-es érdekképviselet a román parlamentben. Ezért a magyar-román kapcsolatok jövője szempontjából is arra kérem tisztelettel a Romániában élő magyar nemzetiségű embereket, hogy menjenek el a hétvégén és vegyenek részt a parlamenti választásokon – hangsúlyozta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Marosvásárhelyen.

A külügyminiszter Kelemen Hunor meghívására érkezett Maros megyébe, majd tartott sajtótájékoztatót az RMDSZ elnökével. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón rámutatott: „azért egészen biztosan nem jöttem, hogy a román belpolitikába beleavatkozzak. Most hétvégén Románia állampolgárainak kell dönteni az országuk jövőjéről, és természetesen mi ezt a döntést tiszteletben fogjuk tartani.”

A külügyminiszter nyilvánvalónak tartja, hogy minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket meg kell hozni. „Mi, magyarok érdekeltek vagyunk Magyarország és Románia jó együttműködésében, mert ez a jó az itt élő magyaroknak és a Magyarország területén élő románoknak. Ha a két ország jóban van, az jó a nemzeti közösségeknek. Mi azt gondoljuk, hogy a magyar-román együttműködés még sikeresebbé tételéhez hasznos lenne egy erős RMDSZ-es érdekképviselet a román parlamentben” – nyomatékosított Magyarország külügyminisztere. 

Kelemen Hunor szövetségi elnök a sajtótájékoztatón kiemelte: vannak, akik felteszik a kérdést, hogy most vasárnap az egészségük veszélyeztetve van-e, ha elmennek szavazni. „Nem, nincs semmiféle veszély, kockázata annak, hogy részt vegyünk a szavazáson. Vannak, akik dühösek, mi is dühösek vagyunk, én is dühös vagyok a sok buta intézkedésért, de nem jó tanácsadó a méreg” – tette hozzá.

Az RMDSZ elnökének meggyőződése, hogy a magyarok akkor tudnak jól dönteni, ha ésszerűen látják, hogy egy nagy lehetőség előtt állnak, ami a közösségnek arányainál is nagyobb képviseletet biztosíthat. „Ezért mindenkit arra kérünk, hogy vegyen részt a parlamenti választáson, hogy ne legyünk megkerülhetőek, hogy tudjunk hozzájárulni azokhoz a döntésekhez, amelyek egyrészt a mi közösségünket, másrészt az országot előre viszik. Abban vagyunk érdekeltek, hogy már rövidtávon a magyar-román viszony javuljon, hiszen rengeteg közös érdeke van a két országnak a régióban, a tágabb régióban és az Európai Unióban. Ezeket kihasználva mindenki nyerni tud, román és magyar állampolgárok egyaránt” – szögezte le Kelemen Hunor.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *