Keresés

Külföldi hírek

Európa-barát elnöke lesz Moldovának

Maia Sandu volt kormányfő, Európa-barát ellenzéki politikus lesz a Moldovai Köztársaság új államfője, írja az MTI. Sandu az oroszbarát Igor Dodont váltja a poszton, miután nagy különbséggel megnyerte az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját.

A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása alapján Sandu a voksok mintegy 57 százalékát kapta, derült ki a központi választási bizottság adataiból, amelyet még hétfőre virradó éjjel nyilvánosságra hoztak a moldovai fővárosban, Chisinauban. Ellenfelére, a hivatalban lévő oroszbarát Dodonra, a választáson résztvevők mintegy 43 százaléka szavazott.

Sandu, aki a két héttel korábbi első fordulóban is már az élen végzett  – akkor a külföldön élő moldovaiak szavazatainak több mint 70 százalékát begyűjtve  –,

az első nő lesz a Moldovai Köztársaság államfői tisztségében.

A 48 éves politikus köszönetet mondott minden hazai és külföldi szavazónak, amiért a koronavírus-járványa, a visszataszító választási kampány és a sok helyütt nehézségekbe ütköző voksolás ellenére is példátlan számban éltek szavazati jogukkal, megmutatva  – mint mondta  –, hogy hazájuk sorsa „nem közömbös” a számukra. Sandu ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy 

„az elkövetkező órákban komoly feszültségekre kell számítani”, ezért arra szólította fel a rendőrséget és a választási hatóságokat, hogy teljesítsék a kötelességüket és ne engedjenek meg semmilyen csalást a szavazatok számlálásában. 

Egyúttal arra kérte az embereket, hogy „maradjanak éberek” és “őrizzék meg a hidegvérüket”.

Igor Dodon, annak ellenére, hogy számítani lehetett a vereségére, „meglehetősen optimistának” mondta magát. Kijelentette, hogy a „saját előrejelzések” szerint belföldön megnyerné a választást, hozzátette ugyanakkor, hogy „felkészült a vereségre”, mert a moldovai diaszpóra szavazatai egyértelműen befolyásolják a választási eredményt. Sanduhoz hasonlóan ő is nyugalomra intette a híveit. „Mindent el fogunk követni, hogy ne engedjünk meg (valamiféle) destabilizációt”, mondta.

Telex.hu

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *