Keresés

Belföldi hírek

A. Rafila: A koronavírus-elleni oltás biztosan nem lesz kötelező sem a gyerekek, sem a felnőttek számára

A koronavírus-elleni oltás biztosan nem lesz kötelező sem a gyerekek, sem a felnőttek számára – jelentette ki csütörtök este az Antena 3 műsorában Alexandru Rafila, Románia képviselője az Egészségügyi Világszervezetben (WHO).

A professzor információi szerint Romániában e védőoltás elfogadottsága 50 százalék körül van a lakosság körében.

Hozzátette: az általános elfogadottságot nagyon alapos tájékoztató kampánnyal kell növelni, de hangsúlyozta: az egészségügyi személyzetet és a kockázati csoportokat be kell oltani.

‘Amennyiben az emberek azt látják, hogy azoknak, akik megkapták az oltást, nincsenek problémáik, nem alakultak ki mellékhatásaik, védetté váltak a betegség ellen, akkor megjön a bizalmuk és beoltatják magukat” – magarázta Rafila.

Kifejtette: az oltási kampány alapos előkészítést igényel, mert ez nem egy sima, a családorvos által beadható vakcina lesz, az oltóanyag ugyanis rendkívül érzékeny a hőmérsékletváltozásokra, azt különleges körülmények között kell tárolni.

Egy Romániában elvégzett felmérés szerint a lakosság 38,6 százaléka határozottan elutasítaná, hogy beoltassa magát koronavírus-elleni oltóanyaggal, ha ez most rendelkezésre állna, 30 százaléka azt nyilatkozta, hogy kivárna, amíg meggyőződik arról, hogy azoknak, akik beoltatták magukat, nem származott ebből semmilyen problémájuk, 21,8 százalékuk beoltatná magát, 8 százalékuk pedig azt mondta, hogy csak akkor vállalkozna erre, ha részletes tájékoztatást kapna.

A kutatást szeptember 25-e és október 16-a között a Larics Szociológiai Kutatóközpont telefonon végezte egy ezer fős reprezentatív mintán, a hibahatár plusz-mínusz 3 százalék. AGERPRES

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *